2024. március 29., péntek

Fiataljaink nyári fóruma

Potápi Árpád János és Kovács Elvira előadása nyitotta a Vajdasági Szabadegyetemet – A rendezvénynek hiánypótló szerepe van – fogalmazott a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár

Tegnap délelőtt a kishegyesi Kátai-tanyán megnyitotta kapuit a XV. Vajdasági Szabadegyetem. A résztevevők négy napon át érdekes előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és csapatépítő foglalkozásokon vehetnek rész, de természetesen a bulizás sem marad el. Az eseményre az idei évben is a VaMaDisz és a VIFÓ közös szervezésében kerül sor, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának védnöksége alatt.

A megnyitó ünnepségen többek között jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Menyhárt Attila, Magyarországi Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A szabadegyetem két nyitóelőadását Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlésének tagja tartották meg. A rendezvényt Csikós Tibor, a VIFÓ, és Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke nyitották meg.

A szabadegyetemnek hiánypótló szerepe van, mondta el a médiának Potápi Árpád János a rendezvény kapcsán.

– Két, fiatalokat tömörítő magyar szervezet 15. alkalommal szervezte meg a szabadegyetemet, s mivel 15 éve szükség van rá, ez azt jelenti, hogy hiánypótló szerepet tölt be. Ez az egyetlen olyan nyári fórum, ahol a felsőoktatásban résztvevő fiatalok, akiket érdekel a politika, a közélet, tudnak egymással találkozni, és érdekes előadásokon részt venni. Évek óta visszajáró vendég vagyok itt, és azt mondhatom, hogy ez az a tábor, amely a magyar szemnek, szívnek, léleknek megfelelő, hiszen tipikus magyar tájba illeszkedő környezetet kínál – mondta el Potápi, majd arról is szólt, hogy 2010-től errefelé óriási előrelépés történt a nemzetegyesítés terén.

– Nemzetpolitikai fordulat állt be 2010-ben, a kormányváltással. Láthatjuk, hogy támogatásra szánt összegek hogyan változtak meg az elmúlt időszakban és milyen programokat kezdett el, illetve valósított meg a magyar kormány. Ha a nemzetpolitikai programokat áttekintjük, akkor láthatjuk, hogy egy jól átgondolt úton haladunk előre. Úgy gondolom, hogy világos jövőt kínálunk a magyarság számára. Zajlik a közjogi értelemben vett nemzetegyesítés, több, mint 950 ezren tették le a magyar állampolgársági esküt. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a szülőföldön való boldogulás támogatására. Ha a vajdasági magyarságot nézzük, akkor azt látjuk, hogy a legmélyebbről, a legrosszabb társadalmi, politikai helyzetből emelkedett olyan magasságokra, ami jellemzi ezt a közösséget. Politikailag összeforrt magyar közösségről beszélhetünk, amely ennek köszönhetően világosan meg tudja fogalmazni a céljait, és összekötő kapocs a szerb és a magyar kormány között – fogalmazott az államtitkár.

A szabadegyetemnek közösségformáló jellege van, emellett a vajdasági magyar értelmiség utánpótlásának is táptalaja. Ezt már Kovács Elvira parlamenti képviselő mondta, aki reméli, hogy a szabadegyetem résztvevői között az új generáció politikusai is megtalálhatók. A Vajdasági Magyar Szövetség igyekszik mindenki segítségére lenni, hiszen elsődleges célja, hogy megmaradjunk magyarnak a szülőföldünkön. Ennek érdekében fontos a köztársasági és tartományi szintű érdekképviselet, fogalmazott a képviselőnő. Az érdekképviseletnek köszönhető, hogy a szerb parlament elfogadta a kisebbségi jogokat tartalmazó kisebbségi akciótervet, valamint, hogy ma már mindössze 5 fős magyar osztályok is fennmaradhatnak. Az MNT-nek 1200 ösztöndíjasa van, és az Európa Kollégium is nagy segítség a felsőoktatásban tanulóknak. Emellett a Prosperitati támogatást nyújt a fiataloknak otthonteremtésben, de kezdő vállalkozások beindításában is, számolt be Kovács Elvira.

A szabadegyetem nyitónapján még dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott előadást Mi lesz veled Európa? címen.

Ma délelőtt Pesti Attila belsőépítésszel, Léphaft Pál karikaturistával és Csizmadia Anna énekesnővel lesz kerekasztal-beszélgetés, a moderátor Maletaški Krisztina. A délután során Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázóval beszélgethetnek a szabadegyetem résztvevői. Péntek délelőtt felsőoktatási témák lesznek terítéken, a meghívott vendégek dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A délután során a vajdasági magyar értelmiség utánpótlásáról és a magyar közösség helyzetéről lesz szó, a kerekasztal-beszélgetés meghívottjai Losoncz Alpár, Klemm József, Gábrity Molnár Irén és Baráth Gábor. Szombat délelőtt beszélgetés a KMV-ről és a VMTDK-ról, meghívott vendégek Szilágyi Miklós és dr. Csányi Erzsébet. A szabadegyetem utolsó előadása a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának külhoni programjairól fog szólni, az előadó Veres Márton, a HÖOK külhoni megbízottja.