2024. március 29., péntek

Az idén nem lesznek rekordok

Vukosav Saković: A júniusi nagy meleg miatt az idén nem számíthatunk csúcshozamokra a kukorica, napraforgó, szója és a cukorrépa esetében sem

A termés mennyiségére hatással lesz az átlagosnál kevesebb csapadék is – nyilatkozta a Tanjugnak Vukosav Saković, a Žita Srbije társulás igazgatója. Megítélése szerint a július első napjaiban hullott kevés csapadék valamennyit javított a talaj nedvességtartalmán, és ha lenne hamarosan újabb eső, a helyzet biztatóbbá válna.

Saković szerint az aszályos időszakok mindenképpen nyomot hagynak a gabonán, de szerencse, hogy az országnak nem minden részében volt szárazság, főleg csak Bánátban, Szerémségben és Negotin körzetében. Bácskában és Szerbia középső meg déli részeiben elegendő eső esett.

– Hálátlan dolog a várható hozamokról beszélni, annyi azonban bizonyos, hogy rekordokra az idén nem számíthatunk. Mindez többnyire attól függ, mikor lesz újabb eső. Ha a következő egy hónapban rendszeresebben jönne a csapadék, az sokat javítana a helyzeten, sőt, minimálisra csökkenthetné a veszteségeket. Egyelőre úgy tűnik, az ötéves átlag körül leszünk, amivel a termelők semmiképpen sem lehetnek elégedettek. Kukoricából hektáronként kb. 6,5 tonna, napraforgóból és szójából hozzávetőleg 3 tonna várható – mondta Saković.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly a kenyérgabona hektáronkénti átlaga 5,1 tonna volt, és ez abszolút rekordnak számított az országban. – Egyelőre úgy látszik, hogy az idén 4,3-4,4 tonna várható, vagyis mintegy 15 százalékkal lesz gyengébb a hozam, de persze az adatok pontosításával meg kell várni, hogy az egész országban befejeződjön az aratás – nyilatkozta a Žita Srbije igazgatója. – Csak most van kialakulóban a búza ára, de tény, hogy nagy a különbség a termelők követelése és a gabona reális piaci értéke között. A vásárlók számára 16,5 dinár lenne elfogadható, az eladók azonban 18 dinárral lennének elégedettek. Ez nagy eltérés, a következő tíz napban valószínűleg kialakul az igazi piaci ár.

Saković kijelentette, hogy Szerbiának exportőrként a világpiaci árakhoz kell igazodnia, és hogy most sem nálunk, sem pedig külföldön nincs semmi ok a kenyérgabona nagyarányú drágulására.

Egyébként Szerbiában az idén a kukorica vetésterülete valamivel meghaladja az egymillió hektárt, a napraforgóé pedig 221.735 hektár. Szóját 203.114, cukorrépát pedig 54.183 hektáron termesztenek.