2024. április 25., csütörtök

Tiltakoznak az autómosó ellen

Az Újszelencse lakótelep néhány épületének lakosai írásban és nyilvánosan is tiltakoznak az épületek, a gyermekjátszótér és a poliklinika közé tervezett önkiszolgáló autómosó kiépítése ellen.

A városrészben élők mindennapjait megkeseríti a döghamvasztóból áradó bűz, ami miatt nem tudnak szellőztetni, a szabadban szárítani a mosott ruhát, és egyáltalán kimenni az utcára is kellemetlen számukra. Most újabb problémával szembesültek, a városi közigazgatás ugyanis engedélyezte az autómosó építését.
Az építési terület közvetlenül a tömbházak mellett, a játszótérrel és a poliklinikával szemben helyezkedik el. Ha megépül az autómosó, alig pár méterre lesz a lakások ablakaitól. Világos, hogy az ilyen létesítmény körül növekszik a járműforgalom, a kipufogógáz, a kipárolgások, a szennyvíz mennyisége, valamint a zajszint, méghozzá a nap 24 órájában.
A lakók csodálkoznak, hogy az adott helyre egyáltalán kiadták az építési engedélyt, hiszen a városrendezési tervben oda lakóházakat terveztek, az üzleti és gazdasági zóna mintegy tíz méterrel távolabbra, a terelőút mellett van, ahol logikusabb lenne az autómosó létrehozása.
Ennek kapcsán száznál több polgár petíciót nyújtott be a városi közigazgatási hivatalnak, azzal az indoklással, hogy az engedélyeztetés sérti az egészséges környezetre, a nyugalmas vagyonélvezetre való alkotmányos jogukat, és szembe megy a környezetvédelemre és gyermekjogokra vonatkozó nemzetközi konvenciókkal, amelyekre ugyancsak alkotmányos kitételek vonatkoznak.
A helybeliek elmondták, hogy nem a beruházás zavarja őket, hanem az arra kiválasztott hely, hiszen van alkalmasabb parcella is. Bizonyára az engedély kiadói se szeretnék, ha ablakuk alatt pöfögnének folyamatosan az autók, és különösen nem a játszótér mellett. Bíznak abban, hogy az önkormányzattal közösen megtalálják az észszerűbb megoldást.
A környező épületek lakóinak jogi képviselői azzal fordultak a helyi önkormányzathoz, hogy rendkívüli úton helyezze hatályon kívül a kiadott engedélyt, mert az veszélyt jelent az emberek egészségére, a közrendre és a közlekedésre. A városi közigazgatás nem vonta vissza az engedélyt, így a polgárok az építésügyi minisztériumhoz fordultak, hogy rendkívüli eljárásban vizsgálja fölül a városi végzést. Az ügyvédek időközben egyéb hiányosságokat is észleltek a dokumentációban, ami újabb érv az autómosó építésére kiadott engedély fölülvizsgálása mellett.