2024. április 23., kedd

Ahol él a hagyomány

Elkezdődött a bajsai kézművestábor – Kézműves-foglalkozások és népi játékok várják a résztvevőket – A tábor legidősebb oktatója 86 éves

Hétfőn kezdődött és egész héten át tart a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének éves tábora. A résztvevők számos helységből érkeztek, az oktatók között pedig neves magyarországi szakembereket is találunk. Szuhankó Ruzsena, a kézműveskör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az idén tizennegyedik alkalommal tarják meg a szövő, hímző és kézművestábort.

Készül a rongyszőnyeg (Lakatos János felvétele)

Készül a rongyszőnyeg (Lakatos János felvétele)

– A résztvevők Topolyáról, Budapestről, Szegedről, Szabadkáról, Csantavérről, Kuláról, Tornyosról, Gunarasról és Bajsáról érkeztek. De ez még a tábor kezdte, így lehetséges, hogy más helyszínekről is érkeznek majd résztvevők. Mint minden évben, idén is törekszünk arra, hogy összehozzuk a fiatalokat és az idősebbeket. A 7-től 85 éves korosztály számára van meghirdetve a tábor, viszont most is akadt egy kisfiú, aki 5 éves, viszont nagyon ügyes kézműves. A táborban minden évben van szövés és hímzés. Most a kisebbek karmantyú fán szőnek, a kicsit nagyobbak szövőkereten, a tapasztaltabbak pedig már szövőszéken. Emellett foglalkozunk matyóhímzéssel, amit Fetter Ferencné iparművész oktat Simity Veronikával. A kézműveskör tagjai a szövést mutatják be a gyerekeknek, valamint a bőrékszer-készítést és a gyöngyfűzést. Lesz még gépi hímzés, valamint nemezelés, amit én oktatok majd. A gyerekek megismerhetik a fazekasságot is, valamint a szakajtókészítést, a kosárfonást és a gyékényszövést – mondta el Szuhankó.

A kézműves-foglalkozások mellett a táborban népi játékokat is tanulhatnak a gyerekek. Dóra Fruzsina a Hagyományok Házából oktatja erre a gyerekeket, mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy Fruzsinától hiteles dolgokat tanulhatnak a gyerekek. A tapasztalat azt mutatja, hogy az elsajátítottakat a tábor után is játsszák, éneklik és táncolják.

Második alkalommal vesz részt az Etno táborban Fetter Ferencné, Marika néni, aki Király Zsiga-díjas és Magyar Kézműves Remek-díjas hímző népi iparművész. Marika néni 86 éves, és már iskolás kora óta foglalkozik hímzéssel. A bajsai táborban matyóhímzést oktat.

A tábor összes résztvevője (Lakatos János felvétele)

A tábor összes résztvevője (Lakatos János felvétele)

– A matyóhímzés nagyon régi hímzésfajta. Valamikor selyemmel szőttek és hatalmas rózsákat csináltak. A matyó férfiaknak gyönyörű, díszes öltözékük van, ugyanúgy a nőknek is. A táborban az itteni asszonyok nagyon szorgalmasak, és nagyon szépen csinálják a hímzést – mondta el Fetterné, aki idős kora ellenére számos táborban oktat Magyarországon és az országhatárokon túl is. Felnőttet és gyermeket egyaránt tanított, és nagyon büszke rá, hogy sok későbbi népművészt ő indított el útjára. Lapunknak elárulta, hogy ha megéri, akkor a jövő évi táborban is számíthatnak rá a bajsaiak.

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre idei táborát a bajsai helyi közösség és a topolyai önkormányzat támogatta.