2024. április 25., csütörtök

Levendulatenger a homokon

A levendulaföldek látványa energiával tölti fel az embert, a növény csodálatos illata pedig relaxáló hatású, emiatt illóolaja az egyik legkedveltebb a szépségiparban. A levendula június első hetétől július első hetéig virágzik, amikor betakarítják a kékeslila virágokat.

Žarko Orlić a levendulaültetvényén (Fotó: Gergely Árpád)

Žarko Orlić a levendulaültetvényén (Fotó: Gergely Árpád)

Žarko Orlić Hajdújáráson egy hektár területen termeszt levendulát, érkezésünkkor már a távolból szembetűnt a csodaszép levendulatenger. Házigazdánk elmondta, hogy délben sokkal csodálatosabb a levendulaföldek látványa, ugyanis az illóolaj-tartalom napsütésben a legmagasabb, és a méhek raja is ilyenkor látogatja a levendulást, így nemcsak a csodaszép látvány és illat, hanem a méhek döngicsélése is elkápráztatja a látogatókat. Žarko Orlićtyal a levendulatermesztésről beszélgettünk.

– Milan Medan barátomtól kaptam néhány palántát három évvel ezelőtt, ugyanis ő már több mint tíz éve foglalkozik levendulatermesztéssel. Az idén harmadik éve, hogy elpalántáztam a jelenlegi ültetvényt. A levendulánál az első jelentősebb betakarítás a harmadik évben történik. Egyhektáros területről akár száz liter levendulaolaj is sajtolható. Terveinkben szerepel többek között az olajsajtoláson kívül a levendula szárított virág formájában történő értékesítése. A levendulaolajat a szépségipar használja fel különféle testápolók, krémek szappanok illatosítására. A levendulaolaj felvásárlási ára negyven-ötven euró között mozog literenként. Ami az értékesítést illeti, hazai piacon a belgrádi Herba vállalat vásárolja fel a levendulaolajat, de hallottam, hogy a környékbeli termelőket magyarországi felvásárlók is felkeresték – mondta a levendulatermesztő.

Kis növénypárnák is készülnek, amelyekre különböző cégek logóját vagy más egyéb tartalmat hímeznek rá, különböző testápolók illatosítására is felhasználják a növény olaját, és szappant is készítenek ebből a csodaszép virágból.

Illatozó levendulatenger (Fotó: Gergely Árpád)

Illatozó levendulatenger (Fotó: Gergely Árpád)

– A levendula nem igényes növény, az első évben kétszer kell megmetszeni a levendulabokrokat, hogy terebélyesedjenek, utána pedig csak locsolni kell és növénytáppal táplálni, szerencsére növényvédő szerre nincs szükség, mert nincs rovar vagy betegség, ami megtámadná. A levendulaültetvényben a sorok közötti területet szükség szerint frézerrel megmunkáljuk. Évente mindössze négy-öt alkalommal kell elvégezni a sorközi megmunkálást. Hetente egyszer kell meglocsolni az ültetvényt. A szaporítása is nagyon egyszerű, tulajdonképpen levendulaágacskák gyökereztetéséből palántákat kell nevelni, majd ezeket ültetjük el. Tavaly még nem volt jelentős mennyiségű virág, ezért azt kézzel lekaszáltuk, az idén azonban kombájnnal aratjuk le a levendulát – mondta házigazdánk.

A levendula a rómaiak által került Európába, az ókorban a szépségápolás legjelentősebb növényeként tartották számon, testre kenve, fürdővízhez keverve illatosítóként használták. A néphit szerint a levendula erős illata távol tartja a rossz erőket, a szellemeket. Egyiptomban balzsamozáshoz használták, Angliában pedig a pestisjárvány idején csuklóra kötve viselték. A második világháborúban sebfertőtlenítőként vették hasznát. A levendula nyugtató, idegrendszert erősítő, fájdalomcsillapító hatása miatt ma is közkedvelt. A levendulacsokor nemcsak otthonunk éke lehet, hanem illatának köszönhetően kellemes hangulatot is varázsolhat otthonunkba.

Homoki szalmagyopár

A levendulaültetvény szélén fekete fólián apró zöld palántákat láttunk. Mint megtudtuk, homoki szalmagyopár palántákról (ismertebb szerb nevén: smilja) van szó. A homoki szalmagyopár Hercegovinából származik és illóolaja rendkívül értékes. Ez a növény sem igényel túl sok törődést és a fagyokat is jól tűri. Földterületre és palántákra van csupán szükség, meg egy kis törődésre, és betakarítás után hektáronkénti húszezer eurós haszonnal számolhat a gazda.

A homoki szalmagyopár-palánták (Fotó: Gergely Árpád)

– A homoki szalmagyopár illóolaja is rendkívül értékes, literje ezer euróba kerül, egy hektárról húsz liter olaj is nyerhető. A szalmagyopár aranysárga virágaiból nyert illóolaj emésztési panaszok enyhítésére alkalmas, gyulladásgátló és sebhegesedést gyorsító tulajdonsága miatt a szépségiparban is felhasználják. Egy hektárra ebből a növényből földieperfóliára negyvennégyezer palánta ültethető. Az ültetvényen a növények kibírják a mínusz huszonnégy fokos hideget is, a télen a nagy hidegben csak a növényeknek egy kisebb része fagyott csak ki – tudtuk meg Žarko Orlićtól.