2024. április 20., szombat

Nincs várakozás a horgosi határon

Az újabb tumultusra csütörtöktől számítanak a szerbiai határrendészek

Megkezdődött a nyári szabadságok ideje és a turistaidény, emiatt általánosságban megnőtt az autós forgalom a közutakon, az autópályán és a fizetőkapuknál, és természetesen a határátkelőkön is. Az elmúlt hétvégén mintegy négy órát kellett várakozniuk az embereknek, akik Röszkénél akartak belépni az országba, azonban valószínűleg a következő hétvégeken is nagy tumultus lesz, hiszen a legtöbben az év ezen szakában kelnek útra.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A horgosi határátkelőn tegnap délelőtt nyoma sem volt annak a tumultusnak, amely a hétvégén volt jellemző. Az országból való kilépő kapuknál mindössze néhány autó várakozott, így a határátlépés legfeljebb tíz percet vett igénybe, és bár valamivel több jármű sorakozott a magyar oldalon, a belépés itt is gyorsan és zökkenőmentesen haladt. A gépkocsik mellett mindössze néhány autóbusz várakozott a magyar oldalon, míg a szerb oldalon üres volt a buszok számára fenntartott sáv, és délelőtt 10 óra körül csupán a kamionsofőrök voltak kénytelenek valamivel hosszabb ideig várakozni a horgosi határon, hogy folytassák útjukat az Európai Unióba, ugyanis a kamionsor nagyjából egy kilométeres volt.

Pásztor Ágnes, a horgosi határátkelő segédparancsnoka lapunknak elmondta, hétköznap sokkal kevesebb a határátlépő, így a várakozás is rövidebb, azonban csütörtöktől újra arra számítanak, hogy az emberek útnak indulnak, s hosszabb sorok alakulnak ki.

Pásztor Ágnes (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Ágnes (Fotó: Gergely Árpád)

– Arra törekszünk, hogy a várakozás minél rövidebb ideig tartson, és fel vagyunk rá készülve, hogy az elkövetkező két hétvégén várhatóan nagy sorok lesznek a belépő oldalon, majd július végétől a kilépő oldalon kell számítani tumultusra, várakozásra, amikor is az emberek, turisták, főleg a török vendégmunkások indulnak visszafelé, így maximális kapacitással fogunk dolgozni, és mindent megteszünk azért, hogy a várakozás ideje minél rövidebb legyen. Pillanatnyilag mindössze néhány személygépkocsi várakozik a kapuknál, illetve a kamionsor hosszabb, de ilyenkor ez a megszokott – nyilatkozta a segédparancsnok, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégéken az autósok inkább az alternatív határátkelőket, azaz a Horgos 2, a gyálai vagy az ásotthalmi határátkelőket válasszák, melyek 7 órától 19 óráig tartanak nyitva, és kevésbé leterheltek, illetve a Kelebia–Tompa határátkelőt, mely 0–24 óráig fogadja a határra érkezőket. Az aktuális helyzetről a Szerbiai Motorosszövetség honlapján tudnak tájékozódni.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A hazai törvények szerint a Szerbiába való belépés alkalmával az utazóknak a 10 ezer eurónál nagyobb összeget kötelességük bejelenteni határátlépéskor. Az országból való kilépéskor fejenként legfeljebb 10 ezer eurót, illetve annak dinár ellenértékét lehet kivinni, azonban a pénzbehozatal összegénél nincs megszabva felső határ. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki tízezer eurónál nagyobb összeget hoz be az országba, azt köteles bejelenteni és igazolni annak eredetét, és csak annyi pénzt vihet ki az országból, mint a bejelentett összeg. Ezenkívül 100 euró értékű árut lehet behozni, melyre nem kell vámot fizetni, illetve a személyes csomagok és orvosságok mellett 200 szál cigaretta, egy parfüm és egy liter alkoholos ital hozható be Szerbiába.