2024. április 23., kedd
EGYÜTT ZSELYKÉÉRT

Oromi kislány vár segítségre

A legkiszolgáltatottabb betegek a gyerekek, akik szüleik és környezetük gondoskodására vannak utalva.

Észszerű magyarázat nem is létezik arra, mit vét egy pár hónapos csöppség, hogy születése pillanatában predesztinálva legyen az orvostól orvosig való eljutásra, a kezelések tömkelegére azért, hogy normális életet élhessen, egészségben, vidámságban, kacajban gazdag, felhőtlen gyermekkort tudjon maga mögött, mint ez oly sokaknak megadatik. Így természetes. Legalábbis az kellene hogy legyen, de nem minden esetben történik így. Sajnos az Oromon élő öttagú családnál sem a babaillatról és az álmatlan éjszakákról szól az élet, vagyis minden bizonnyal arról is, csak más okból. Az anyuka májusban fordult először a nyilvánossághoz végső elkeseredésében. Bálint Csikós Erika akkor leírta a kálváriájukat, amin az utóbbi időben átmentek, és segítséget kért, hogy újszülött kislányuk, Zselyke is egy teljes élet felé tarthasson.

A pici lány szeptemberben huszonhat hetesen jött a világra, ezer grammal és 37 centivel. Egészen februárig az újvidéki kórházban próbálták felerősíteni, tizenkét koraszülött betegségen küzdötte át magát. Karácsony előtt egy nagyon akut betegség, a bronho pulmonalis displasia is gyötörte.

„A tüdőszövetek sérüléséből komoly komplikációk adódtak, nem tudott önállóan lélegezni a kislányunk, így visszakerült az intenzív osztályra. Jobb szemének fejlődése leállt, arra nem is lát, a balt a többszöri lézerezésnek köszönhetően meg tudták menteni. Emiatt sűrűn Belgrádba kell utaznunk vizsgálatra. Amikor kiengedtek bennünket a kórházból, kaptunk egy nagy-nagy elbocsátólevelet, ebben fel van tüntetve, hogy február végétől milyen vizsgálatokra és ellenőrzésekre kell eljárnunk. Fejröntgen, ciszta, tüdőosztály, neonatológia – ide folyamatosan kéthetenként, fiziátria. (Szabadkára is be kellene járnunk tornára, két hétig hetente háromszor, de sajnos nincs anyagi keretünk rá, így én tornáztatom itthon naponta kétszer, ahogy Újvidéken mutatták). A férjem reggeltől estig dolgozik, én néha, ha lehetőségem van, elmegyek a piacra egy barátnőm segítségével használt ruhákkal. Február vége óta szinte nincs olyan hét, amikor nem kell utazni, de majdnem minden héten vagy Újvidékre vagy Belgrádba kell mennünk, de hetente van jelenésünk Zentán és Magyarkanizsán is. ”

Akkor az anyuka minden szégyenérzetét félretéve kérte a közösségi oldal tagjainak segítségét, hogy az utazás költségeit fedezni tudják. A múlt héten a magyarkanizsai ifjúsági iroda szervezésében tartottak jótékonysági estet helybeli fellépőkkel, hogy az önkéntes adományokkal Zselyke felépüléséhez valamelyest hozzájárulhassanak. Akkor ötvenezer dinár gyűlt össze, ami néhány útiköltséget fedezni tud minden bizonnyal, ám a családra még rengeteg megpróbáltatás vár. A kicsi Zselykének most rendszeresen tüdőinhaláláson kell részt vennie, heti négy alkalommal pedig gyógytornára kellene járniuk Újvidékre. Mivel az anyagi körülményeik nem a legfényesebbek, Zselyke mellett még két gyermekük van, így továbbra is elfogadnak bárminemű segítséget. Aki szeretne hozzájárulni a kislány utaztatásához, ezzel együtt a gyógyulásához, az megteheti postai pénzutalással, telefonossal vagy számlaszámra is a következő elérhetőségek valamelyikén: Bálint Csikós Erika, 24207 Orom, Kossuth Lajos 25. Tel.: 065/816-1978. A Raiffeisen Bankban Bálint Csikós Erika nevére nyitott folyószámla száma: 265000000476717177.