2024. április 23., kedd
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Démare első Tour-sikere a vitteli horrorbefutón

Sagan lekönyökölte Cavendisht

Arnaud Démare, az FDJ friss francia bajnok sprintere diadalmaskodott a Tour de France negyedik, 207.5 kilométeres etapján, megszerezve élete első szakaszsikerét a Touron.

A napot Guillaume van Keirsbulck egész napos heroikus egyéni szökése jellemezte, a belga kerekes egymaga diktált csaknem 42 kilométeres átlagot a nap során. A mezőny bő tíz kilométerrel a cél előtt fogta meg a szökevényt, majd megkezdődött a helyezkedés a befutóra.

A célváros kanyargós utcáin száguldó mezőnyben számos sprintervonat alakult ki, az ideges mozgolódás aztán 2 kilométerrel a vége előtt nagy bukást eredményezett, ennek hatására jelentősen csökkent az élboly mérete. A cél előtt a 30-szoros etapgyőztes Mark Cavendish repült nagyot. Mint később kiderült, Peter Sagan könyökölte le. A talpon maradtak közül Démare bizonyult a leggyorsabbnak Sagan és Alexander Kristoff előtt, de a szlovákot később kizárták a versenyből.

A verseny ma folytatódik a Vittelből La Planches des Belles Filles-be tartó, 160.5 kilométeres etappal.

Végeredmény, Tour de France, 4. szakasz (Mondorf-les-Blains–Vittel, 207.5 km): 1. Arnaud Démare 4:53:54 óra, 2. Alexander Kristoff, 3. André Greipel, 4. Nacer Bouhanni 5. Adrien Petit a. i. stb.

Az összetett állása 4 szakasz után (még 17 van hátra): 1. Geraint Thomas 14:54:25 óra, 2. Christopher Froome +12 mp, 3. Michael Matthews +12 mp, 4. Edvald Boasson Hagen +16 mp, 5. Pierre-Roger Latour +25 mp stb.