2022. január 27., csütörtök
ÚSZÁS

Hosszú világszövetséget alapít társaival

Hosszú Katinka kedden bejelentette, hogy 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével megalakul a Profi Úszók Világszövetsége, a GAPS (Global Association of Professional Swimmers), amelyben minden egyes kontinens képviselteti magát.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Hosszú június 21-én nyílt levélben bírálta a Nemzetközi Úszószövetséget (FINA), amely megváltoztatta a világkupa szabályait. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a szervezet úgy döntött szabályváltozásokról, hogy nem kérdezte meg a versenyzőket, sőt olyan újításokat vezetett be, amelyekkel korlátozza legjobbjait. A FINA május végén jelentette be a vk-kat érintő módosításokat, amelyek egyik legfontosabb eleme, hogy egy versenyző egy viadalon legfeljebb négy egyéni számban indulhat. Korábban előfordult, hogy Hosszú – az elmúlt öt év összetett győztese – egy állomáson tíz vagy még több számban is részt vett. Katinka szerint a világkupákat érintő módosítások hosszú távon megfojtják azt a versenysorozatot, amely néhány év alatt a sportág legfontosabb szériája lehetne.

A magyar sportoló júniusi levele sokaknál kiverte a biztosítékot, de úgy látszik, támogatói is bőven akadnak, így az Ironladynek becézett úszónő nem nyugszik, újabb lépésre szánta el magát, melynek természetesen közösségi oldalán adott hangot.

Bár reménykedtem benne, hogy legutóbbi, nektek címzett levelem sokak számára gondolatébresztő lesz majd, de arra még én sem számítottam, ami történt. Nem arra gondolok, hogy a sajtó ennyire felkapja a témát, hogy olyanok tesznek fel kérdéseket a sportág problémáiról, akiknek ez eddig eszükbe sem jutott volna, hanem arra, ahogy ti, úszók, világszerte megmozdultatok” – fogalmazott versenyzőtársaihoz szólva.

Véleménye szerint már nemcsak a versenyek, hanem az egész sportág megváltoztatására kell törekedniük.

Ahogy gondoltam, az úszósport gondjaival rengetegen tisztában vagyunk. Sok mindenről ugyanúgy gondolkodunk, és bizonyos problémákra ugyanabban látjuk a megoldást is. És bár eddig nem emeltük fel a szavunkat, mégis a legtöbben közülünk nemcsak megszólalni hajlandóak, de tenni is készek az úszósport megreformálásáért, akár saját érdekeik háttérbe szorítása árán is” – írta Hosszú.

Hozzátette, a GAPS célja, hogy „mindenkiről halljunk, és még többen legyünk”, s a szervezet lehetővé fogja tenni, hogy közösen képviseljék érdekeiket, rálátásuk legyen arra, mi történik ma az úszósporttal, és hatásuk arra, mi lesz vele a jövőben.

Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól kezdve egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk” – jelentette ki a világ- és Európa-bajnok magyar úszó.

A GAPS jelenlegi tagjai: Jessica Ashwood, Bronte Campbell, Cate Campbell, Madison Wilson (mind ausztrál), Pieter Timmers (belga), Bruno Fratus (brazil), Hilary Caldwell (kanadai), Pernille Blume, Jeanette Ottesen, Rikke Pedersen (mind dán), Camile Lacourt, Anna Santamans (mind francia), Marco Koch (német), James Guy, Adam Peaty (mind brit), Hosszú Katinka (magyar), Luca Dotto (olasz), Koszuke Hagino (japán), Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Sharon Van Rouwendaal, Ferry Weertman (mind holland), Michelle Coleman, Jennie Johansson, Sarah Sjöström (mind svéd), Cameron Van Der Burgh (dél-afrikai), Conor Dwyer, Katie Meili, Lia Neal (mind amerikai).