2024. április 24., szerda

Biciklizéseink a várban

Fáma a biciklistáról című előadás nyitotta meg a 4. Új Várszínház Fesztivált hétfő este Čortanovcin

A biciklizés misztikus területére lépve szembesülünk a biciklisták sajátos idő- és térérzékelésével, álmaival és pszichoanalízisével, Svetislav Basara szövege és Lénárd Róbert rendezése alapján. Olykor sanzoni dallamok és karneváli tánc, mintha minden a legnagyobb rendben volna. Vagy mégsem? Crnkovity Gabriella koreográfiája és Kovács Adrián zenéje egyaránt alátámasztja a szétporladás utópisztikus mozzanataiban vergődő alakok kibicsakló világát. A díszlet elemei, a biciklipálya és a kerékpározáshoz kapcsolódó kiegészítőket viselő színészek jelmezei, a biciklizés mint fogalom felnagyításának abszurditására mutatnak rá, Árva Nóra megoldásai által.

A Fruška gora-i regényes helyszín révén új dinamikát kapott az előadás. Lénárd Róbert, az előadás rendezője új vonulatokat fedezett fel a helyszín által.

– Egy teljesen más hangulat ez. Az előadás az előző helyszíneken arra lett kiélezve, hogy minél zártabb legyen, hogy frontálisan ütközzön a néző és a színész. Mondhatni, vannak életveszélyes pillanatok ilyen szempontból az előadásban. Itt ezen a helyszínen egyrészt kinyílik, de nem mint egy zárt térben, hanem a színész játszik és amíg játszik, vele szemben még ha nem is látja, ott van egy egész völgy folyóstól, erdőstől, mindenestől. Nekem ettől lassabbnak tűnt az előadás. Amit a néző lát, az pedig a Stanković-villa, amelynek megvan a maga történelmi hozadéka a történetben. Habár szakítottunk azzal, hogy ez a regény a szocialista Jugoszlávia széteséséről szóljon, de ettől még valahol ez bele van kódolva. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, miközben az előadást nézzük – nyilatkozta Lénárd Róbert.

Ma este a fesztiválon a Jami district című alkotás kerül színre Kokan Mladenović rendezésében.