2024. március 28., csütörtök

Szijjártó: 2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra

2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra - mondta el Moszkvából telefonon nyilatkozva az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megállapodást írt alá a Gazprom vezérigazgatójával az ezzel kapcsolatos magyarországi fejlesztésekről.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A miniszter elmondta, hogy a déli gázfolyosóhoz való csatlakozás legreálisabb forgatókönyve az együttműködés az orosz állami energiavállalattal, amely megkezdte a Török Áramlat gázvezeték építését, mert Románia továbbra sem kétirányúsította a gázcsatlakozást, Horvátországban pedig továbbra sem épült cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál, így Közép-Európa számára továbbra is jelentős kihívást jelent az energiabiztonság kérdése.

"Ezért Magyarország számára nemzetbiztonsági érdek, hogy csatlakozni tudjunk, hogy meg legyen az összeköttetés a déli gázfolyosóhoz, hogy délről is tudjunk gázt vásárolni" - húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Bulgária és Szerbia már korábban aláírta az ehhez szükséges megállapodásokat, amelyek értelmében az év végéig tisztázni kell a belföldi fejlesztések finanszírozási kérdéseit, és 2018 végéig minden szükséges engedélyt be kell szerezni, hogy 2019 végére működni kezdhessen a Magyarországra Szerbia felől érkező vezeték, amelyen 8 milliárd köbméter földgáz érkezhet Magyarországra.

"Ez Magyarország energiabiztonságát jelentős mértékben javítani fogja, tehát nemzetbiztonsági érdekünk, hogy ez létrejöjjön. Ugyanakkor ez nagyon komoly gazdasági lehetőség is Magyarország számára, mert az orosz gáz iránt mindenfajta kommunikációs képmutatás ellenére az európai igény rendkívüli mértékben növekszik" - húzta alá a külgazdasági és külügyi tárca vezetője, kiemelve a Gazprom európai szállításai tavaly komoly rekordokat döntöttek, az idei télen pedig megdőlt a Gazprom által egy nap alatt Európába szállított gázmennyiség rekordja; volt, hogy 636 millió köbméter érkezett egy nap alatt Európába.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarország számára óriási gazdasági lehetőség, ha Magyarországon keresztül is jut Európába orosz földgáz, és a déli gázfolyosóhoz csatlakozva a magyar gáztározók is kihasználtabbakká válnak, ami szintén komoly bevételt jelent Magyarország számára.

"A mai napon energiabiztonság, nemzetbiztonság és a gazdaság szempontjából is nagyot léptünk előre" - hangoztatta Szijjártó Péter.