2024. április 25., csütörtök

Megszűnt az államtitkárok tisztsége

Az Aleksandar Vučić vezette kormányban 50 államtitkár tevékenykedett

A Hivatalos Közlöny aktuális számában megjelentek a szerb kormány június 30-i ülésén hozott döntések az államtitkárok tisztségének megszűnéséről.

Az Aleksandar Vučić vezette kormányban 50 államtitkár tevékenykedett, az Ana Brnabić vezette kormány mindegyikük esetében megerősítette tisztségük megszűnését, összhangban az államigazgatásról és a kormányról szóló törvények rendelkezéseivel.

Az államigazgatásról szóló törvény vonatkozó rendelkezésének értelmében ha megszűnik a miniszter tisztsége, akkor az államtitkáré is megszűnik.

A 16 minisztérium közül a munkaügyi, foglalkoztatási, szociálpolitikai és harcosügyi tárca foglalkoztatta a legtöbb államtitkárt, hatot.

Öt-öt államtitkár segítette a mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium, valamint az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium munkáját.

A Pénzügyminisztérium, az egészségügyi, az oktatási, valamint az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumok négy-négy államtitkár közreműködésével végezték feladatukat, a Belügyminisztérium, a gazdasági és a kereskedelmi tárca pedig három-hárommal.

Az igazságügyi és a bányaügyi tárca, valamint a Külügyminisztérium munkájában két-két államtitkár vett részt, a védelmi, a művelődési és a sportügyi tárca munkájában pedig egy-egy vett részt.