2024. március 28., csütörtök

Visszatér a kánikula

Keddig ismét a jóval 30 Celsius-fok felett alakuló hőmérsékletek és magas UV sugárzás teszi próbára szervezetünket

Néhány mérsékelten meleg napot követően ismét visszatér a kánikula, figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM), amely holnaptól sárga figyelmeztetést adott ki az ország egész területének tekintetében, péntektől azonban várhatóan a narancssárga riasztás lép hatályba.

A forróság először a vajdaságiak életét fogja megkeseríteni, a tartományban várhatóan már holnap 30 Celsius-fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, majd péntektől, legkésőbb szombattól, az egész ország területén hőség várható.

A kánikula feltehetőleg keddig tartja markában az országot. Addig 32 és 36 Celsius-fok között alakulnak a hőmérsékletek, ám hétfőn és kedden helyenként akár a 38 Celsius-fokot is meghaladhatja a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Vasárnaptól éjszaka legfeljebb 20 Celsius-fokig hűl le a levegő hőmérséklete. Keddig csak helyenként fordulhat elő egy-egy heves nyári zivatar.

Nem csak a hőmérsékletek lesznek különösen magasak, hanem az ultraibolya sugárzás is. Holnaptól szinte az egész ország területén 8 és 10 között alakul, ami kiemelkedően magas értéknek számít. Pénteken a Kopaonikon az UV sugárzás akár a 11-es értéket is elérheti, ez már az extrém magas kategóriába sorolható.

Ezért az orvosok megfelelő védőkrémek használatára kérik a lakosságot, a krónikus betegségben szenvedőknek, valamint az időseknek pedig azt tanácsolják, hogy a legmelegebb órákban ne hagyják el otthonukat, amelyet vagy légkondicionálóval lenne tanácsos hűteniük, vagy legalább elsötétíteniük.