2024. április 25., csütörtök

Veszélybe kerülhetnek az ország közpénzügyei

Nagyjából egymilliárd eurós tartozást halmoztak fel a szerbiai városok és községek, ugyanannyit, mint a Srbijagas

Késnek a 300 millió euróra tehető esedékes tartozások törlesztésével, ez az összeg pedig a bruttó hazai termék négy százalékának felel meg – jelentette ki Pavle Petrović, a Pénzügyi Tanács elnöke.

Szerinte az önkormányzatok fiskális problémái veszélyeztetik Szerbia közpénzügyeit és fékezik a gazdasági növekedést.

– Ha a köztársasági kormány nem intézkedik, az önkormányzati adósságok tönkreteszik az állam pénzügyeit. Ez a tartozás akkora, mint a Szerbiai Villanygazdaságé: egymilliárd euró, vagy mint amekkora a Srbijagasé volt: 1,2 milliárd. A helyi önkormányzatok szerkezeti problémáiból adódik, hogy a költségvetésből nagy összeg, összesen mintegy 200 millió euró megy el a támogatásokra, miközben 250 millió euró hiányzik a helyi beruházásokra, például a vízvezeték- és csatornahálózatra vagy a hulladékfeldolgozásra. Belgrád és Újvidék a Dunába engedi a szennyvizet, mert nincs központi víztisztítójuk – emlékeztetett Petrović. Elmondta még, hogy a közvállalatok közül a belgrádi városi közlekedési vállalat mutatta ki a legnagyobb hiányt. Ezt a céget évi 100 millió euróval kénytelenek támogatni. A kragujevaci Energetika is katasztrofális helyzetben van: mindenkinek adós, és mindenki tartozik neki. A kragujevaci önkormányzatban a legsúlyosabbak az állapotok, s ha senki semmit nem tesz, csődbe megy az önkormányzat. A Pénzügyi Tanács elnöke szerint az új kormányfőnek sürgősen fel kell számolnia ezeket a problémákat, melyeket az utóbbi években a gazdasággal, a pénzügyekkel és a helyi önkormányzatokkal megbízott minisztereknek kellett volna megoldaniuk.

– Kragujevac, Belgrád, Újvidék és Niš városok egyszerűen széthullanak, ha a kormány nem intézkedik. A Pénzügyi Tanács a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége elé terjeszti az önkormányzati tartozásokkal kapcsolatos vizsgálódásának eredményeit – közölte Petrović.