2024. április 19., péntek

A klímaváltozás megsemmisíti a bolygónkat!

Ez nem a távoli jövőről szóló forgatókönyv, hanem egy nagyon közeli realitás. Egyes változásokat már most érzünk, a veszély azonban fokozódik. Erre figyelmeztet nyílt levelében hat híres tudós, köztük Christiana Figueres, az ENSZ klímaváltozási ügyekért felelős korábbi vezetője és Stefan Rahmstorf német fizikus, klímakutató.

Ha a károsgáz-kibocsátást 2020-ig tartósan nem csökkentjük, a globális átlaghőmérséklet visszaállíthatatlan szintre emelkedik – idézi a szakértők véleményét a Business Insider portál.

– 1880-as évek óta, az ún. üvegházhatás miatt a Földön az átlaghőmérséklet 1 fokkal emelkedett, ám ez még csak a kezdet. A világ vezető politikusainak szem előtt kell tartaniuk a tudományosan megállapított tényeket, és nem dughatják fejüket strucc módjára a homokba, mert a jövő az ő gyermekeik és unokáik világa lesz. Legyen bármennyi pénzük, az nem fog segíteni rajtuk – írják a tudósok. Véleményük szerint a rendszer kollabálása megkezdődött, az Arktiszon eltűnőben van a jég, a korallzátonyok elpusztulnak a hőségben.

A tudóscsoport több olyan célt sorol fel, amelyet 2020-ig el kellene érni, hacsak nem akarjuk tétlenül szemlélni a világ pusztulását:

– A villamos energia 30 százalékát megújuló forrásokból kell biztosítani

– Ki kell dolgozni azokat a terveket, melyek szerint 2050-re teljesen felhagyunk a fosszilis tüzelőanyagok használatával

– Biztosítani kell azt, hogy az összes eladott új gépkocsi 15 százaléka villanyautó legyen

– Be kell szüntetni az erdőirtást

– Arra kell ösztönözni a közszektort, hogy a klímaváltozások enyhítése érdekében minél több „zöld kötvényt” adjon ki.

(A zöld kötvények gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint a hagyományos kötvények: kibocsátásukkal a vállalatok forrást tudnak bevonni, a kötvények kuponjait rendszeres időközönként fizetik, majd a futamidő lejártával a tőkét visszakapják a hitelezők.

A zöld kötvények különlegessége a bevont pénz felhasználhatóságában rejlik. Nem arról van szó tehát, hogy hasonló kötvényeket csak a klímaváltozás ellen, a környezetvédelemért küzdő vállalatok bocsáthatnak ki. Éppen ellenkezőleg, bárki megteheti ezt, a bevont pénzt azonban csak előre meghatározott, környezetvédelmi célokra használhatja fel.)