2024. április 25., csütörtök

U Srbobranu su se u toku prošle godine dogodila 72 slučaja nasilja u porodici

Od 1. juna je na snazi novi zakon o nasilju u porodici, što podrazumeva da milicija ima pravo da odmah odstrani nasilnika iz stana i može da izda zabranu pristupa. Može da zabrani prilaz i razgovor sa žrtvom. Ove mere mogu trajati najduže 32 dana.
Za ovakve zadatke u okviru milicije, osposobljavaju se određene osobe.
Zakon predviđa preduzimanje hitnih mera, radi zaštite žrtve, u saradnji sa centrom za socijalnu zaštitu, sudstvom, čak će se uključiti i zdravstvene i obrazovne ustanove.
Istovremeno zakon predviđa i kaznene mere protiv ovlašćenih lica koja ne budu reagovala na odgovarajući način u datoj situaciji.
-Zakon koji je donet pre mesec dana ima nedvosmislenu i jasnu poruku: neće se tolerisati bilo koja forma nasilja u porodici, strogo će se sankcionisati svi koji ga prekrše- izjavila je Biserka Veselinović, direktor Centra za socijalni rad u Srbobranu.
Ovaj zakon omogućava da onaj ko udari svoje dete ili ženu, odmah završi u zatvoru. Kaže da je do sada bila dobra saradnja sa određenim institucijama, a sada će se još više učvrstiti.
Centar za socijalni rad u Srbobranu je zabeležio prošle godine 72 slučaja nasilja u porodici. Otkad je novi zakon stupio na snagu svega dva slučaja su zabeležena: jednog počinioca su odmah odstranili iz porodične kuće, a u drugom slučaju prijava nije imala osnove.
Detaljnije o zakonu je govorila Jasmina Pecelj Đurđevac psiholog u Centru. Ona se priključila timu za slučajeve nasilja u porodici, u kojem su milicija , hitna pomoć i tužilac, a koji ima za zadatak da otkrije nasilje i da to dokumentuje.
-Ključnu ulogu u timu ima milicajac koji je već prošao obuku i zna da reaguje u datoj situaciji i koordinira timom. Istina je da mora da pokriva veliku oblast i mora da bude dostupan 24 časa. On je taj koji treba da ukloni nasilnika iz porodice i zajedno sa tužiocem da donesu odluku o hapšenju na 8 sati. Ovo je period u kojem će ustanoviti šta se desilo i da li ima šanse da se nasilje ponovi. Ako se proceni da ima, nasilnika mogu zadržati 48 sati van njegovog doma. Posle saslušanja tužilac može da predloži sudu da nasilnik dobije zabranu prilaska kući i žrtvi 30 dana. Ako prekrši ovu odluku može mu se odrediti i 60 dana. Veoma bitan deo zakona je taj što se može odmah delovati, nema odugovlačenja, nasilnik se odmah udaljuje iz porodice i zadržava dok traje ispitivanje slučaja.
Ovaj tim se sastaje svakih 15 dana, pozivaju i žrtve na sastanak, ako se proceni da može da se pomogne žrtvi, pruža se podrška i izrađuje plan za samoodbranu. To je drugi bitan deo novog zakona , da se poradi na prevenciji- objasnila je socijalna radnica u Srbobranu.