2024. április 24., szerda

Likvidálás vagy partnerség?

Az Újvidék Gyógyszertár kilátástalan helyzetére két megoldást ajánl Újvidék polgármestere: az egyik a magán-állami partnerség, a másik pedig a vállalat likvidálása.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kijelentette, az elkövetkező napokban döntést hoznak az Újvidék Gyógyszertár jövőjéről, az egészségügyi intézmény 266 millió dinárral tartozik a beszállítóknak. Az önkormányzat képviselői megbeszélést tartanak a szakszervezet tagjaival, a gyógyszertár képviselőivel és hitelezőivel. A polgármester elmondta, az Újvidék Gyógyszertár önállóan működik a piacon, de nincsenek meg azok a feltételei, mint a magángyógyszertáraknak, emiatt került csődközeli helyzetbe.

Napokon belül kiderül, mi lesz a sorsa a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő Újvidék Gyógyszertárnak (Dávid Csilla felvétele)

Napokon belül kiderül, mi lesz a sorsa a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő Újvidék Gyógyszertárnak (Dávid Csilla felvétele)

– Napok kérdése, hogy mikor döntünk a gyógyszertár jövőjéről. Én a magán-állami partnerséget választanám, mert ezt látom az egyedüli jó megoldásnak, de ennek megvalósításához további nyolc hónapra lenne szükség. Abban az esetben, ha megkezdődnek a perek és a számla zárolása, akkor az lesz az egyedüli megoldás, ha a képviselő-testületi ülésen bejelentem: kifizetjük a dolgozók járandóságait, és beindítjuk a vállalat likvidálásának a folyamatát – magyarázta a polgármester. Hozzátette: A gyógyszertár vezetőségével közösen megpróbálnak üzleti partnert találni a magánszektor területéről, ha sikerrel járnak, akkor a dolgozók zömét megtarthatnák, az egészségügyi intézmény hálózata is megmaradna, az önkormányzatnak pedig kifizetnék azt a pénzösszeget, amit a laboratóriumba fektetett.

– Az a célunk, hogy a dolgozók ne maradjanak munka nélkül, de ez tőlük is függ. Nagy kérdés, hogy kibírunk-e további nyolc hónapot ebben a helyzetben – véli Vučević.

Emlékeztetőül, az Újvidék Gyógyszertárban tavaly akkor mérgesedett el a helyzet, amikor a vállalat vezetősége közölte, hogy a beszállítóknak óriási pénzösszeggel tartoznak, ezért a pénzügyi összeomlás szélére kerültek. Ezt követően tiltakozó megmozdulásokra került sor, a dolgozók azt követelték az önkormányzattól, hogy vállalja alapítói kötelezettségeit, és találjon megoldást az egészségügyi intézmény pénzügyi nehézségeire.

A gyógyszertár dolgozói nem kapnak állami támogatást, csak a bevételeikből működnek. A nyereség minimális, hiszen 12 százalékos haszonkulccsal dolgoznak – írja a 021.rs hírportálja. A piacon nehezen maradhatnak meg önállóan, hiszen a magángyógyszertárak sokkal kedvezőbb körülmények között dolgozhatnak.

A nehéz pénzügyi helyzet miatt az utóbbi egy év alatt 45 dolgozó hagyta el a gyógyszertárat, egyesek nyugdíjba vonultak, a többségük azonban felmondott, mert elégedetlenek voltak az áldatlan állapottal, hiszen a dolgozók hónapok óta csak fél fizetést kapnak kézhez.