2024. március 19., kedd

Nyár a topolyai tájházban

A topolyai Művelődési Házhoz tartozó tájházban pezseg az élet. Elmondható ez főként a nyári időszakra, amikor a tájház számos programnak, tábornak ad otthont. Az elmúlt időszakban több rendezvény is lezajlott már itt, például a Szent György-nap vagy a Szent Iván-éj alkalmából, de az elkövetkezendő időszak is bővelkedik érdekes programokban, amelyekbe kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhatnak, és ezáltal kikapcsolódhatnak.

A Művelődési Ház igazgatónője, Csípe Tímea elmondta, milyen programokra kerül sor a tájházban ezen a nyáron:

– A topolyai tájházban nem első alkalommal szervezünk táborokat. Már hagyományossá vált a kézműves tábor, erre az idén július 3-tól 8-ig kerül sor. Az elmúlt évben ezt a tábort a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, és az idén is számítunk majd a támogatásra. Kálmán Judit és Budai Sinkovics Margit vezetik a kézműves tábor foglalkozásait. Mivel ez a táborunk nagyon kedvelt, már betelt az összes hely, nem tudunk több gyereket fogadni. Továbbá a Tájház nemcsak a Művelődési Ház eseményeinek, táborainak ad otthont, hanem a velünk együtt működő civil szervezetek is gyakran itt tartják meg saját táboraikat. Így az Alkotni jó, játszani öröm elnevezésű tábornak is a tájház szolgál színhelyéül július 10-e és 15-e között. A tábor szervezője Fekete Edit óvónő és Simon Julianna, a Nagyapáti társulat koordinátora. Július 17-e és 22-e között kerül sor a hatodik Bábtáborra, amelyet a Művelődési Ház szervez, és a Szekeres László Alapítvány támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által. Még nem telt be a létszám, tehát hat- és tizenöt éves kor közötti gyerekek jelentkezhetnek a táborba. A Bábtábor foglalkozásvezetője Vörös Imelda, Crnkovity Gabriella és Kokrehel József lesz. A Községi Unió szervezésében július 24-e és 29-e között zajlik a Kreatív Tábor, majd augusztusban kerül sor az első Játékos Kémia Táborra, amelyet szintén a Művelődési Ház szervez. A tábor augusztus 21-e és 24-e között zajlik, valamint 29-én, a zárónapon bemutatásra kerülnek a táborban végzett érdekes kísérletek. Hat- és tízéves kor közötti gyerekek jelentkezhetnek még erre a táborra, amelyben a foglalkozásokat Kanyó Anikó vegyész tartja. Az Élő Tájház elnevezésű rendezvénysorozat záró rendezvényét, a Krumplifesztivált augusztus 12-én tartjuk. Az Élő Tájházon belül három rendezvényünk van: a Szent György-napi évadnyitó, a Szent Iván-nap és a Krumplifesztivál. Ez utóbbi inkább családi jellegű, nemcsak a gyerekek a célcsoport, hanem a felnőttek is.

A nyári programok összeállításában szem előtt tartottuk a változatosságot és a tanulási lehetőségeket is. A tájház a rendezvényeken és táborokon kívül is látogatható. Csoportos látogatás esetén be kell jelentkezni. A tájház a Szent György-napi rendezvénnyel nyitotta meg kapuit, és egészen szeptember végéig nyitva tart, 8 és 14 óra között.

A Bábtáborba, valamint a Játékos Kémia Táborba még várják a jelentkezőket. Jelentkezni lehet a topolyai Művelődési Házban személyesen, telefonon a 024/713-515 telefonszámon vagy a kultura@stcable.net e-mail címen.

Az Alkotni jó, játszani öröm táborba a 062/13-80-809 vagy a 063/85-54-927-es telefonszámon lehet jelentkezni.