2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Nyugodtan kell pályára lépnie a Videotonnak

Ma 17.45-kor lép pályára a Videoton a máltai Balzan vendégeként az Európa-liga selejtezősorozatában, az első forduló visszavágóján. A székesfehérváriak Šćepović és Lazović hajrában szerzett góljaival sovány, 2:0-s előnyt alakítottak ki a múlt heti, Felcsúton rendezett odavágón, így – bár a csapatok értékét és az első meccs statisztikáját tekintve most is a Videoton a favorit – a párharc pusztán az eredményt tekintve még nyílt maradt, és a magyar csapatok európai formájában sajnos felfedezhetőek nagy kilengések. A Balzan ráadásul igen sikeresen tudta ölni a Videoton játékát az első 90 perc során, hazai közönségük előtt pedig minden bizonnyal még motiváltabbak lesznek a máltai focisták.

Marko Nikolić, a Videoton vezetőedzője szerint csak „rendben van” az első meccsen elért eredmény, és rámutatott, mennyire fontos, hogy kapott gól nélkül utaznak Máltára. Az odavágóról az edző szerint az az egyik legfontosabb tapasztalat, hogy nem szabad idegesen kezdeniük a Balzan otthonában. Nikolić jobb Vidi-játékot ígért a második mérkőzésre. Máltán is ellenfelét tartja esélyesnek Marko Mićović, a Balzan trénere, aki elmondta, igyekeznek meglepetést okozni, de a továbbjutásra a magyar csapat pályázik jobb esélyekkel.

Németország nyerte meg a Konföderációs Kupát

Joachim Löw szövetségi kapitány szerint a német válogatott történelmet írt azzal, hogy először tudta megnyerni a négyévente megrendezésre kerülő Konföderációs Kupát. Az edző elmondta, a fiatal, sok nagy sztárt nélkülöző csapat tornagyőzelmét soha nem fogják elfelejteni. „Nagyon sokat jelent ez a győzelem, hiszen Németország korábban még soha nem hódította el ezt a trófeát. Teljesen megérdemelten nyertünk, ezért nagyon boldogak vagyunk.”

Chilei fölényt hozott az Oroszországban megrendezett Konföderációs Kupa döntője, a sorozatban kétszeres dél-amerikai bajnokcsapat legjobb játékosaival állt fel az igencsak felforgatott, fiatal és kísérletező németek ellen. Arturo Vidalék már az találkozó elejétől nagy nyomást helyeztek Löw csapatára, a Bayern München irányítója már a 8. percben veszélyes lövést eresztett meg, amelyet Ter Stegen kapusnak kellett kibokszolnia. A 20. percben aztán megszületett a találkozó egyetlen gólja, amikor Chile saját tizenhatosa előterében vesztett labdát, a hibát pedig a Mönchengladbach középpályása, Lars Stindl használta ki.

Chile a bekapott gól után, majd a második felvonásban is domináns maradt, 60:40 arányban birtokolta a labdát, és jóval több gólhelyzetet alakított ki ellenfelénél, a sípszóig azonban nem tudta értékelhetően áttörni a német védelmi falat – Vargas, Vidal, Aranguiz, Sagal és Alexis Sánchez próbálkozásait egyaránt védeni tudta a remek napot kifogó Ter Stegen.

Hihetetlen teljesítményt nyújtottunk az elmúlt hetekben, és ma is megküzdöttünk minden méterért. Büszke vagyok a játékosaimra, az ilyen döntőknek mindig van egy különös varázsuk. A fiúk közül voltak, akik még nem játszottak döntőben, számukra még emlékezetesebb lesz a ma este” – folytatta lelkes értékelését Löw.

Joshua Kimmich, a Bayern jobbszélsője is érzelmektől fűtve nyilatkozott: „A csapattársaimmal nagyon büszkék vagyunk a címre, senki sem számított ránk igazán, nagy nemzeteket vertünk meg. Chile nagyon akarta ezt a győzelmet, látszott, mennyire szomorúak voltak a lefújás után. Csodálatos érzés megszerezni a kupát ezzel a csapattal, és most ünnepelni fogunk.”

Konföderációs Kupa, döntő: Németország–Chile 1:0 (Stindl 20.).

Ötezer euróra emelték a bírók fizetését

Mérkőzésenként ötezer euróra emelték a játékvezetők bérét a német labdarúgó Bundesligában. A liga (DFL) hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt négy évben nem változott a bírók díjazása, ám a 2017/2018-as szezontól 3800 helyett már 5000 eurót kapnak. Indoklásul Ansgar Schwenken DFL-igazgató azt mondta, alaposan kielemezték, hogy a sípmesterek számára mekkora fizikai és pszichikai megterhelést jelent egy-egy meccs, majd a szövetséggel együtt a bérek növelése mellett döntöttek. Az asszisztensek 2500, a negyedik bírók és a videoasszisztensek pedig 1250 euróhoz jutnak mérkőzésenként az augusztus 18-án rajtoló idényben.