2024. április 25., csütörtök

Kérdéses, hogyan jutnak haza a Törökországban rekedt magyarok

Ismét magyar utasok rekedtek egy utazási iroda fizetésképtelenné válása miatt külföldön, akiknek a hazajutása egyelőre kérdéses. A Green Holidays Kft. vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.

A fizetésképtelenné vált utazási iroda székhelye Budapesten (Fotó: MTI)

A fizetésképtelenné vált utazási iroda székhelye Budapesten (Fotó: MTI)

A Green Holidays honlapján vasárnap este azt közölte, hogy a társaság vagyoni biztosítékát az Uniqa Biztosító Zrt. szolgáltatja, a szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. A hétfő délutáni hírek szerint tegnap megkezdődött az Antalyában rekedt utasok kártalanítása. Az utazási iroda 500 millió forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezett, de még nem tudni, hogy ez elég lesz-e a kártalanításra.

Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője elmondta: csaknem ezer utast érint jelen pillanatban a Green Holidays csődje, az utasok 99 százaléka Törökországban tartózkodik. Ezenkívül vannak további károsultak is, akiknek befizetett útjuk van az irodánál, de még nem utaztak el.

Egyelőre kérdéses, hogy miként jutnak haza a pórul járt magyar turisták. A cég 180 embert hagyott bajban a népszerű üdülőhelynek számító Antalyában. Ők tegnap reggel repülővel utaztak ki, a reptéren azonban senki sem várta őket, majd kiderült, hogy a szállásukat sem fizették ki, így nincs hol aludniuk.

Novák Zsuzsanna, a családjával egy törökországi szállodában várakozó utas elmondta, hogy nincs információjuk a visszaútról sem, sokuknál nincs készpénz, így a napi ellátásukat sem tudják kifizetni. Hozzátette: azt kérték tőlük, hogy két éjszaka árát fizessék ki, és aki ezt nem tudja kifizetni, annak holnap délben el kell hagynia a szállodát.

Keszthelyi Nikoletta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten egy más témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: hatósági eljárás indult azzal kapcsolatban, hogy minél előbb kiderüljön, hogy megtévesztő módon járt-e el az utazási iroda az utasaival szemben. A kormányhivatal munkatársai hétfő reggel vizsgálatot tartottak az utazási iroda székhelyén.

Egy székesfehérvári házaspár 3 hét múlva indult volna nyaralni, csaknem 1 millió forintért: „Kaptunk reggel egy e-mailt, hogy csődbe ment az utazási iroda, és hogy az Uniqa-n keresztül tudjuk érvényesíteni a kárigényünket. A telefont nem veszik fel, nincsenek itt az irodában.”

A károsultak vasárnap óta az interneten sem tudják megtalálni az irodát. Honlapjuk helyén ugyanis ez olvasható: „A Green Holidays Kft. sajnálattal tájékoztatja önöket, hogy a mai naptól nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét, nem tudja teljesíteni az utazási szerződés szerinti kötelezettségeit.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményben tudatta, a tárca négy törökországi munkatársat küldött a helyszínre, hogy helyismeretükkel, nyelvtudásukkal segítsék a bajba jutottakat. Több esetben munkatársaik közbenjárásának volt köszönhető, hogy az érintettek enni-inni kaptak, vagy hogy nem kellett azonnal elhagyniuk a hotelt. Olyanra is volt példa, hogy a konzul jelentős kedvezményt tudott kiharcolni az érintetteknek, hogy legyen hol aludniuk, mivel az utazási iroda nem egyenlítette ki a szállás költségét – írták.