2024. április 19., péntek

Kövér László fogadta a szaúdi házelnököt

Magyarország olyan partnerként tekint Szaúd-Arábiára, mint amely a saját környezetében, régiójában stabilizáló tényező, és következetes, de körültekintő reformprogramjának köszönhetően belső stabilitását és prosperitását is fenntartja - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután kedden a Parlamentben fogadta Abdalláh as-Sejk szaúdi házelnököt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja Abdalláh bin Mohamed bin Ibrahim es-Sejket, a szaúdi Súra Tanács elnökét (fotó: MTI)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadja Abdalláh bin Mohamed bin Ibrahim es-Sejket, a szaúdi Súra Tanács elnökét (fotó: MTI)

Kövér László kiemelte: 2012 óta negyedik alkalommal találkoznak a szaúdi házelnökkel, és ez a gyakoriság jól jellemzi a szaúdi-magyar kapcsolatokat.

Hangsúlyozta: Szaúd-Arábia partner abban a munkában, amely a világ különböző válságrégióinak a stabilizálását célozza. Hozzátette: a magyar és a szaúdi törvényhozás közös törekvése, hogy minél szorosabbra fűzzék az együttműködést a két ország között, mind a gazdaság területén, mind a terrorizmus elleni küzdelemben.

Abdalláh as-Sejk a szaúdi Tanácskozó Gyűlés (Madzslisz as-Sura) elnöke azt mondta: a találkozón tájékoztatást adott Szaúd-Arábia helyzetéről, a térségben kialakult viszonyokról, és arról, hogy az ország milyen fejlődésen ment át az elmúlt időszakban a szaúdi gazdaság szerkezeti átalakítását célzó 2030-as projekt megvalósítása érdekében.

Hozzátette: a találkozón felvetődött, hogy milyen lehetőségek vannak Magyarország előtt, hogy ebben a programban részt vegyen.