2024. március 28., csütörtök

Hogy a termékeiket háztól is értékesíthessék a gazdák

A mezőgazdasági minisztérium hamarosan intézkedik annak érdekében, hogy az élelmiszer-termelők otthon árulhassák saját termékeiket – jelentette be Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője a hétvégén, amikor Mitrovicán megnyitotta az első bor- és élelmiszer-fesztivált.

– Megteremtjük a törvényes feltételeket ahhoz, hogy a termelők a helyszínen áruba bocsáthassák termékeiket, természetesen úgy, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat. Pillanatnyilag az a helyzet, hogy ha valaki fel szeretné dolgozni és úgy eladni a terményeit, olyan kritériumoknak kell eleget tennie, mint a világ legfejlettebb cégeinek – mondta a miniszter. Közölte, hogy a minisztérium a következő hónapokban „elkészíti a koncepciót” a gazdaságok számára, nyilvántartásba veszi mindazokat, akik háztól szeretnék értékesíteni a termékeiket, legyen szó akár tejtermékekről, húskészítményekről, borról vagy bármi másról. A szaktárca szerint ez az egyik módja annak, hogy fejlesszék a szerbiai falvakat, hiszen így jelentősen csökkennek a gazdák szállítási költségei.

– A világ minden táján a borszobák azok a helyek, amelyeken a legnagyobb mennyiségű bort eladják. Borszobák létesítésével a borászok minimális költséggel értékesíthetik az italt. A termékeiket háztól értékesítő gazdaságokat a költségvetésből fogjuk támogatni. A szükséges felszerelés árának a felét az állam szavatolja, a hátrányos helyzetű vidékeken a támogatás 0sszege elérheti akár a 65 százalékot is – mondta Nedimović.