2024. április 19., péntek

Török Áramlat Szerbián keresztül

Tranzitország leszünk, tőlünk indulnak az elágazások a boszniai Szerb Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Pristina és Horvátország felé, mi kapjuk a tranzitdíjat

Aleksandar Vučić államfő az ország legnagyobb fejlődési esélyének nevezte azt a javaslatot, hogy a Török Áramlat gázvezeték Bulgárián keresztül elérje Szerbiát.

A Szputnyik hírügynökségnek adott interjúban az elnök elmondta: miután dugába dőlt a Déli
Áramlat, Szerbia számára kulcsfontosságú ez az új megállapodás, amelyről már tárgyaltak is Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával és Bojko Boriszov bolgár kormányfővel.

– Az oroszok tehát építik a Török Áramlatot, és a csővezetéket megtörik a török–bolgár határ közelében. Korábban az volt a terv, hogy azután a vezeték Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át haladjon. Most van egy reálisabb elképzelés, mivel a bolgárok építik az európai földgázelosztó központot, amelybe több irányból érkezik majd a gáz, főleg Oroszországból. A bolgárok bölcs megoldást találtak, és ebben Németország is támogatja őket – mondta Vučić.

Hozzáfűzte, hogy az új ötlet szerint Szerbia a Bulgária felőli határán venné át a földgázt, ehhez azonban gázvezetéket kellene építenie vagy egyedül, vagy Oroszország segítségével, ami persze könnyebb lenne.

– A határon tehát átveszünk 9,8 milliárd köbméter földgázt. Tranzitország leszünk, tőlünk indulnak az elágazások a boszniai Szerb Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Pristina és Horvátország felé, mi kapjuk a tranzitdíjat. Nekünk az országon áthaladó minden gázvezeték megfelel, de ez a legjobb változat. Az állam, a gazdaság és az ipar számára egyaránt nagy fejlődési lehetőség. Mi megépítenénk a teljes gázhálózatot – magyarázta Vučić.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha a Nyugat mindezt megpróbálja leállítani, az elnök azt válaszolta, Szerbia kész bárkitől fogadni a legolcsóbb és legjobb földgázt, de nem fog dupla árat fizetni érte.

– Öt évig meséltek nekünk a Krk szigetén keresztül, innen vagy onnan érkező olcsóbb földgázról, ami azonban nekünk drága lenne. Sok találgatás után most megint a legelején vagyunk, nem akarunk drágán vásárolni földgázt. Az új projektum egy kis szerencsével évi 100–150 millió eurót hozna a konyhára – szögezte le az államfő, megállapítva, hogy a Gazprom nagy jelentőséggel bír Szerbia számára, mint ahogyan az is, hogy legyen egy 750 millió köbméter földgáz befogadására alkalmas tározónk. Ennek építése hamarosan megkezdődik. Ha elkészül, fél évre elegendő tartalékunk is lehet.