2024. április 20., szombat

Egy év alatt 72 családon belüli erőszak Szenttamáson

Az erőszaktevőt akár harminc napra is eltilthatják otthonától

Június 1-jén lépett életbe az új a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvény, amelynek értelmében a rendőrség ezentúl azonnali hatállyal eltávolíthatja a lakásból, ingatlanból a családi erőszaktevőt, és távoltartási végzést is kiadhat ellene. Azt is megtilthatják, hogy a közelébe menjen és beszéljen áldozatával. Ezek az intézkedések legfeljebb 32 napig tarthatnak.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

A rendőrségen belül külön ilyen feladatokat ellátó munkatársakat képeznek ki. Az új törvény sürgősségi intézkedést irányoz elő az áldozat védelme érdekében, a szociális központ, a rendőrség és az ügyészség kötelező együttműködésével, sőt az egészségügyi és az oktatási intézményeket is bevonhatják. Ugyanakkor a törvény nagyon szigorú intézkedést, szabálysértési eljárást folytat azok ellen is, akik azt nem megfelelő módon kezelik, vagyis a törvény jogi képviselői, valamint a rendőrség dolgozói ellen is.
– Az egy hónappal ezelőtt meghozott törvénynek világos és egyértelmű üzenete van: nem fogja tolerálni a családon belül erőszak bármilyen formában való megnyilvánulását, és kemény szankciókkal sújtja mindazokat, akik ezt bárhogyan is megszegik – emelte ki lapunknak adott nyilatkozatában Biserka Veselinović, a szenttamási Szociális Központ igazgatója.
Hozzátette, a családon belüli erőszak ellen hozott új, megszigorított törvény lehetővé teszi, hogy ha valaki megüti gyermekét vagy feleségét, azonnal börtönbe kerülhessen. Mint mondta, eddig is nagyon jó volt az együttműködés a megfelelő állami szervekkel, de ezentúl ez még szorosabb, és elsősorban a rendőrséggel és az ügyésszel erősítik a kapcsolatot.
Mint megtudtuk, Szenttamáson nem egészen egy év alatt 72 családon belüli erőszakot jegyeztek a szociális központ munkatársai. Amióta azonban a törvény életbe lépett, „mindössze” két esetet jegyeztek: az egyikben az elkövetőt eltávolították a családi házból, a másik esetben viszont a feljelentés nem volt megalapozott. A törvény részleteiről és a hozzá kapcsolódó újdonságokról Jasmina Pecelj Đurđevac pszichológus, a központ dolgozója elmondta, olyan bizottságnak a tagjaként kapcsolódott be a folyamatba, amelynek célja éppen a családon belüli erőszak felderítése és dokumentálása a rendőrséggel, az egészségház sürgősségi osztályával és az ügyésszel közösen.
‒ A bizottságban kulcsfontosságú szerepe van annak a rendőrnek, aki már részesült ebben a bizonyos képzésben, hiszen megfelelőképpen tud reagálni, és egyfajta kapocsként összetartja a csapatot. Igaz, elég nagy területet kell felügyelnie, ami egyáltalán nem könnyű, ráadásul 24 órán át elérhetőnek kell lennie. Ő az, aki erőszak esetén eltávolítja a családból az erőszakoskodót, az ügyésszel közösen pedig elrendeli őrizetbe vételét nyolc órára. Ennyi idő marad tehát azon felmérés elkészítésére, amely azt hivatott bizonyítani, hogy valójában mi is történt, és hogy fennáll-e az erőszak megismétlésének veszélye. Ha úgy ítélik meg, hogy igen, az erőszakot elkövetőnek további 48 órára megtilthatják, hogy visszatérjen otthonába, akkor is, ha az az elkövető tulajdonában van. A kihallgatás, a szociális központtal való egyeztetés és az erőszaktevő előéletének ellenőrzése után az ügyészség indítványozhatja a bíróságnak, hogy további 30 napig ne térhessen haza, és ne mehessen áldozata közelébe. A leghosszabb fogvatartás egy hónapos lehet, de ha megismétlődik az eset, illetve az elkövető újra megszegi a törvényt, az elzárás akár 60 napos is lehet. Igen kényes területről van szó, az emberi jogok érvényesülésére vonatkozó törvény ugyanis bizonyos módon hátráltathatja a munkát, tehát a két törvény között dolgozó rendőrségnek valóban nehéz az azonnali döntés meghozatala, és ebben van segítségére az előbb említett bizottság. A másik igen fontos része a törvénynek az, hogy nincs időhúzás, vagyis az elkövető azonnal – minden magyarázkodás nélkül ‒ eltávolítható a családból arra az időre, amíg a bűncselekmény felderítése folyik. Ha bebizonyosodik, hogy valóban jogos az állítás, a fogvatartás meghosszabbítható. Egyébként a bizottság 15 naponként ül össze, és ezekre a találkozókra meghívjuk az áldozatokat is. Ha azt az áldozat vagy az áldozatok pszichikai állapota lehetővé teszi, és persze ha igénylik, segítünk az önvédelmi terv kidolgozásában. Tulajdonképpen ez a másik legfontosabb része az új törvénynek, vagyis a fő hangsúly a megelőzésre tevődik át – magyarázta a szenttamási szociális dolgozó.