2024. március 29., péntek
KAJAK-KENU

Felhasználható Eb-s tapasztalatok

A június végén Belgrádban rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon az országos válogatott tagjaként sikeresen szerepelt a magyarkanizsai Bratstvo kajakosa, Sziveri Rita, aki végül az elődöntőbe jutott. A fiatal kajakossal az Európa-bajnokságról, az idei év további versenyeiről és terveiről beszélgettünk.

Hogyan értékeled az elért elődöntős helyezést, és milyen tapasztalatokat gyűjtöttél az Európa-bajnokságon?

– Most jutottam ki először az országos válogatott tagjaként az Európa-bajnokságra, eddig csak nemzetközi tornákon vettem részt a válogatottal. Szerintem jól teljesítettem, és elégedett vagyok az elért eredménnyel, attól függetlenül, hogy nem sikerült bejutni a döntőbe. Az 1000 méteres távon a selejtezőben 4:36,084 perces időt értem el, az elődöntőben ezen sikerült javítanom, ahol 4:32,048 perc alatt értem a célba. A jövőben igyekezni fogok még többet dolgozni és edzeni, hogy még jobb eredményeket érjek el. A nehéz nemzetközi versenyen a légkör a megszokott volt, sok versenytapasztalatot szereztem, amit a jövőbeni versenyeken tudok majd kamatoztatni.

Klubszinten milyen versenyekre készültök az idei év további részében, és milyen eredményekre számítasz?

– A hazai porondon az év második felében lesznek a legjelentősebb versenyek. Jelenleg Vajdaság tartományi bajnokságára készülünk, amely egyben válogatóverseny az olimpiai reménységek tornájára, amelyet szeptemberben tartanak meg. Emellett terveink között szerepelnek a regattákon és klubversenyeken való fellépések, az idény nagy záróversenye pedig a szeptemberi országos bajnokság lesz. Részemről minél jobb eredményeket várok, és remélem, sikerül is megvalósítani a terveimet és a kitűzött céljaimat.

Miből áll az edzésprogramod, naponta és hetente hányszor edzel?

– Naponta két edzésünk van vízen, ami a délelőtti másfél és a délutáni másfél óra edzésből áll. Ezek mellett van erőnléti tréning: futás, súlyozás és úszás. Én még külön tartok futóedzést magamnak, hogy növeljem a tüdőkapacitásomat, amivel megkönnyítem a vízen való edzést. Hetente hat nap van edzésünk, a vasárnap a pihenőnap.

A kajakon kívül mivel foglalkozol, milyen iskolába jársz?

– Most fejeztem be a Zentai Gimnázium természettudományi tagozatán a második osztályt. Gimnázium után szeretnék majd továbbtanulni, még nem tudom pontosan, hogy milyen szakon, de a sport és a biológia felé hajlok – mondta Sziveri Rita.