2024. április 24., szerda
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Thomas nyert Düsseldorfban, Kittelé az első mezőnyhajrá

Geraint Thomas, a Sky csapat walesi versenyzője, a címvédő Christopher Froome egyik legerősebb segítője vezeti az első két etap után a Tour de France összetett versenyét. A remek pálya- és országúti kerekes hatalmas teljesítményt nyújtva, 52 kilométer feletti átlagsebességgel nyerte meg az esős körülmények között megrendezett düsseldorfi nyitó időfutamot. A nap dobogójára még a friss svájci időfutambajnok Stefan Küng és a 2015-ös időfutam-világbajnok Vaszil Kirijenka állhatott fel, míg a németek nagy favoritja, a jelenlegi és négyszeres kronóvilágbajnok Tony Martin 8 másodperces lemaradással csak a negyedik helyet szerezte meg a csúszós, veszélyes kanyarokkal nehezített pályán.

Egyértelműen Froome, a címvédő és háromszoros Tour-győztes brit érte a legjobb eredményt az összetett esélyesek közül az első napon. Froome a hatodik legjobb időt teljesítette, és minden fő riválisának legalább fél percet adott – Nairo Quintanának például 36, Richie Porte-nak 35, Alberto Contadornak pedig 42 másodpercet.

Több áldozatot is szedett a németországi esős rajt. Alejandro Valverde, Quintana legfőbb segítője, aki maga is jó eséllyel pályázott az összetett top 10-ére, egy csúszós balkanyarban bukott hatalmasat. A spanyol veterán a térdét ütötte be, sérülése a verseny feladására kényszerítette. Ion Izaguirre, a Bahrein–Merida kapitánya személyében a mezőny ugyancsak az összetett élbolyra esélyes versenyzőt veszített el Németországban.

Szeszélyes időjárást, kőkemény szökevénycsoportot és hatalmas hajrát hozott a második, a kerékpársport szempontjából legendás Liège-be tartó etap, az első országúti szakasz. A kétszáz kilométer feletti távon a mezőny azonnal elengedett egy négyfős bolyt (Taylor Phinney, Thomas Boudat, Yoann Offredo, Laurent Pichon), amelynek néhány perces előnyt engedélyezett. A nap második, egyben utolsó emelkedőjén tempót váltott a remek időfutammenő Phinney, akihez csatlakozott a francia Offredo, az erős páros pedig csak az utolsó kilométeren adta meg magát az üldöző főcsoportnak.

A számtalan sprintervonatból álló felvezetés végén a Quick-Step Floors nagy hajrása, a német Marcel Kittel volt a leggyorsabb, megszerezve élete tizedik Tour-szakaszsikerét. Mivel Geraint Thomas az élmezőnnyel érkezett célba, megtartotta vezető pozícióját, Kittel azonban – jó időfutamának és 10 másodperces jóváírásnak köszönhetően – hat másodpercre megközelítette a sárgát.

A verseny ma folytatódik a Verviers-ből Longwyba tartó, 212,5 kilométeres szakasszal.

Végeredmény, 1. szakasz (Düsseldorf–Düsseldorf, 14 km): 1. Geraint Thomas 16:04 perc, 2. Stefan Küng +5 mp, 3. Vaszil Kirijenka +7 mp, 4. Tony Martin +8 mp, 5. Matteo Trentin +10 mp stb. 2. szakasz (Düsseldorf–Liège, 217,5 km): 1. Marcel Kittel 4:37:06 óra, 2. Arnaud Démare, 3. André Greipel, 4. Mark Cavendish, 5. Dylan Groenewegen a. i. stb.

Az összetett állása 2 szakasz után (még 19 van hátra): 1. Geraint Thomas 4:53:10 óra, 2. Stefan Küng +5 mp, 3. Marcel Kittel +6 mp, 4. Vaszil Kirijenka +7 mp, 5. Matteo Trentin +10 mp stb.

Kolumbiai siker, magyar második a 38. Tour de Hongrie-n

Daniel Jaramillo, a United Healthcare csapat kolumbiai versenyzője nyerte meg a 38. Tour de Hongrie-t, Magyarország legrangosabb kerékpárversenyét. A tervek szerint prológból és 5 országúti szakaszból álló megmérettetésen a szervezők a verseny közben törölték a Keszthely és Zalaegerszeg közti 145 kilométeres etapot az orkánerejű szél és a villámlás miatt, megrövidítve az eredetileg 751 kilométeres távot.

A verseny összetettje a szombati negyedik, Karcag és Miskolc közti etapon dőlt el, a nap során a kerekesek a hét legmagasabb emelkedőjén, a bükkszentkereszti hegyen döntöttek az összetett győzelemről. Jaramillo a lejtmenet után győzött a miskolci befutón, ezzel a végső siker is az övé lett, a hét során szakaszsikert ért el még a pályaversenyző világbajnok Scott Sunderland (prológ és 5. szakasz), a fiatal ljubljanai Žiga Jerman és a finn bajnok Matti Manninen.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők. Szalontay Sándor pályasprinter második lett a prológon, a fiatal Peák Barnabás pedig harmadik. Peák a második szakaszon is bronzot szerzett, és a további napokon is az élbollyal érkezett célba, végül mindössze 2 másodperc lemaradással a második helyet szerezte meg az összetettben.

Szépen szerepelt a szerb nemzeti válogatott is a Magyar Körversenyen. A friss országúti bajnok Kalaba, továbbá Stefanović, Klisurić, Danilović, Antonijević felállású csapat tagjai számos szökésben vettek részt, Kalaba pedig 5. lett a részhajrák különversenyében, egy napig viselve is a zöld trikót.

Végeredmény, 5. szakasz (Jászberény–Budapest, 112 km): 1. Scott Sunderland 2:33:45 óra, 2. Meron Teshome, 3. Carlos Eduardo Alzate, 4. Robbie Hucker, 5. Lovassy Krisztián a. i. stb.

Összetett végeredmény (Europe Tour 2.2, 4 szakasz + prológ, 606 km): 1. Daniel Jaramillo 13:53:43 óra, 2. Peák Barnabás +2 mp, 3. Tadej Pogačar +7 mp, 4. Robbie Hucker +8 mp, 5. Nicholas Dlamini +9 mp stb.