2024. április 19., péntek

Folytatódik a Belgrád–Pristina párbeszéd

A szerb államfő arra kérte Federica Mogherinit, hogy Szerbia az eddiginél gyorsabb ütemben haladjon az EU irányába

Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói államfők nem hivatalos brüsszeli találkozójukon abban állapodtak meg, hogy hamarosan új fejezete nyílik a Belgrád és Pristina kapcsolatait rendezni hivatott brüsszeli párbeszédnek, erősítette meg Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő sajtószolgálata.

Aleksandar Vučić: Senki nem hülye, tudjuk, hogy a takarékoskodási intézkedések nem korszakalkotóak (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić (Fotó: Beta)

A felek abban is megállapodtak, hogy a jövőben következetesen alkalmazzák a korábbi megállapodásokat. A koszovói szerb községek közössége megalapításának kötelezettségét külön kiemelték, hiszen az albán fél egyelőre nem teljesítette ezen kötelezettségét.

Vučić szavai szerint legalább másfél hónap szükséges ahhoz, hogy a tárgyalócsoportok előkészítsék a tárgyalás következő körét.

A szerb államfő azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben nem a miniszterelnökök, hanem az államfők vezetésével zajlik majd a párbeszéd, de mint aláhúzta, erről közösen döntenek.

A szerb köztársasági elnök elmondása szerint most először történt meg, hogy egyértelműen Szerbia európai integrációja ütemének felgyorsítására kérte Federica Mogherinit.