2024. március 29., péntek

Móka, játék, kacagás

Nyári tábort szervez a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Július 3-án, hétfőn veszi kezdetét az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nyolcadik nyári tábora, amelynek az idén a Hungarikum lesz a központi témája. Kasza Csongorral, a tábor egyik szervezőjével beszélgettünk a rendezvény részleteiről.

– Minden évben egy adott tematika köré alakítjuk a tábort. A témákat Vicsek Annamáriával közösen választjuk ki. Két évvel ezelőtt az őskortól a számítógépek koráig mutattuk be a gyerekeknek a különböző történelmi korokat. Tavaly bejártuk a világ földrészeit Ázsiától Dél-Amerikáig, az idén a tábor központi témája a Hungarikum lesz. A Rubik-kockától kezdve a magyar népdalokon és néptáncokon át, minden megjelenik majd a foglalkozásokon, ami valamilyen módon kötődik a magyarsághoz. Erősíteni szeretnénk a fiatalok magyar öntudatát. Szerintem keveset foglalkozunk a magyarságtudatunkkal, főleg a gyerekek keveset foglalkoznak ezzel a témával, hiszen főként a számítógépes játékok töltik ki a szabadidejüket – mondta a szervező.

A tábor két korosztályt foglalkoztat, a 2,5 évesek szüleikkel vesznek részt a foglalkozásokon a délelőtti órákban. Az idősebb korosztály, a 14 évesek naponta három foglalkozás keretében alkothatnak.

– A kézműves foglalkozásokra helyezzük a hangsúlyt, lesznek azonban csoportfoglalkozások is. A tábor során egy hatalmas jurta felépítésére is sor kerül majd. Az öt nap alatt felkészítjük a táborlakókat a záró napi gálaműsorra, amely a hagyomány szerint pénteken 17 órakor lesz, ide a szülőket is szeretettel várjuk. Ekkor az elmúlt néhány nap eseményeit foglaljuk össze egy háromnegyed órás előadásban – tette hozzá.

A Nyári tábor nyolc évvel ezelőtt mindössze tíz jelentkezővel indult, míg tavalyra ez a szám elérte a 120-at. Az idei táborban több mint 130 fiatal vesz részt, főként Újvidékről, de akad a jelentkezők között tiszakálmánfalvi, temerini és pirosi jelentkező is. A foglalkozásokat olyan pedagógusok és nevelők vezetik, akik a művelődési központ szombati foglalkozásain folyamatosan részt vettek a programok vezetésében. Rajtuk kívül az idén önkéntesek is érkeznek, ketten Magyarországról, hatan pedig Vajdaságból, akik szintén a foglalkozások kreativitását gazdagítják.

– A legkedveltebb foglalkozások között általában a falfestés és a rövidfilm alkotása szerepelnek, amelyeket a gálán be is mutatunk. Ezért az idén a tábornak lesz egy fényképésze is, akivel szintén dolgoznak majd a fiatalok – mondta Csongor.

A művelődési központ szombati foglalkozásai a Játszóház, a Mindentudó jómadarak, valamint a legkisebb korosztálynak szánt programok egyaránt igen sikeresek voltak. Egy-egy nagyobb rendezvény alkalmával olykor kilencven gyermek is együtt alkotott és játszott a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ termeiben.