2024. március 29., péntek

Több pénz jut a támogatásokra

A költségvetés módosításáról vitáztak a városi képviselőházban

A városi képviselő-testület pénteki ülésén a legfontosabb napirendi pont a 2017-es költségvetés módosításáról szóló javaslat volt. Az idei büdzsé megközelítőleg 25,4 milliárd dinár lesz, ami mintegy 2,5 milliárd dinárral több a tavalyinál. Az átütemezésnek köszönhetően a különféle városi támogatások értéke eléri az 1,7 milliárd dinárt.

Először használnak táblagépet a városi képviselők az ülésen (Dávid Csilla felvétele)

Először használnak táblagépet a városi képviselők az ülésen (Dávid Csilla felvétele)

A közvállalatok támogatására 1,6 milliárd dinárt, a magánvállalkozások esetében 81 millió dinárt, míg a magánintézmények részére 2 millió dinárt fordítanak a városi kasszából. Lényegesen kevesebb támogatásra számíthat az idén a Távfűtő Művek Közvállalat, amely a tervezett 136,3 millió dinár helyett mindössze 76,3 millió dinárt várhat a városi kasszából a módosítást követően. A Čistoća közvállalat valamivel jobban járt, mivel a költségvetés változtatását követően is számíthat az eredetileg tervezett 91,3 millió dinárra, sőt a hatáskörébe tartozó különleges szolgáltatásoknak minősülő tevékenységét is finanszírozza majd a város 4,5 millió dinár értékben. A Városi Vízművek Közvállalat támogatását növelték, ez az összeg 529 millió dinárt tesz ki. A Városi Kertészet 326 millió dinárt kap. Az Informatika közvállalat csaknem 49 millió dináros, a parkolóhelyek karbantartásával és a parkolás megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalat 16,4 millió dináros, a Városi Közlekedési Közvállalat (GSP) 300 millió dináros, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) pedig 52 millió dináros szubvencióban részesül.

A költségvetési bevétel 17,2 milliárd dinár lesz a korábban tervezett 16,8 milliárd helyett. Az egyéb hatalmi szintekről történő átutalások is kedvezőbben alakulnak a tervezettnél, és 1,7 milliárd dinár helyett 1,8 milliárd dinárt tesznek ki. Ugyanakkor a kiadásokat csökkenteni tudták, a városi intézmények a tervezett 142,1 millió dinár helyett csak 116,8 millió dinárt költenek el. A városi költségvetés egyik jelentős tétele lesz a külföldről, illetve nemzetközi szervezetektől érkező számos támogatás is. Az előbbi 754.000 dinárt, míg az utóbbi 62,7 millió dinárt tesz ki.

Miloš Vučević polgármester többek között arra is rámutatott, hogy további 253 millió dinárral járulnak hozzá az oktatás fejlesztéséhez. A város 50 millió dinárral támogatja majd a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény központi konyháját, amelyet 2011 óta a mai napig sem fejezték be. Ugyanakkor kitért arra is, hogy az Ilarion Ruvarac utca és a Pál pátriárka, korábbi nevén a Zombori sugárút kereszteződésénél épülő Sürgősségi Központ a tervek szerint jövő márciusra elkészül. Az épület felszerelésére a város 45 millió dinárt irányoz elő. Pétervárad óvárosának felújítására 73,3 millió dinárt fordítanak. A Városi Közlekedési Közvállalat esetében további 60 millió dinárral segítik új autóbuszok vásárlását. A polgármester hangsúlyozta, hogy folytatódik a gyermekek magánóvodákba történő beíratásának finanszírozása. A művelődésre újabb 50 millió dinárt, a sportra mintegy 80 millió dinárt fordít a város.

Kiss Gyula, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi képviselőjének elmondása szerint a költségvetés java részét nagyberuházási célokra fordítják majd. Mint kiemelte, jelen pillanatban a művelődésre és az oktatásra kevesebb pénzeszköz jut. Véleménye szerint azonban más forrásokból az említett területek támogatásához is hozzájárulnak majd. Így idővel egyfajta egyensúlyt alakíthatnak ki.

Veljko Krstonošić, a Demokrata Párt újvidéki városi képviselőjének elmondása szerint a költségvetés módosítása a 2016-ban nem elköltött pénzeszközökre vonatkozik. Ezek leginkább a kialakult hiányosságok orvoslására irányulnak, ami a közvállalatok nem szakszerű vezetésével magyarázható.

Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt tisztségviselője is bírálta a városi költségvetés átütemezéséről szóló javaslatot. Véleménye szerint az semmilyen jelentős változást nem eredményez majd. A korábbiakhoz hasonlóan most is hangsúlyozta, hogy a székváros esetében különösebb fejlődés nem észlelhető. A pénzeszközök nagy részét továbbra is az általános kiadások jelentik, ezek pedig nem számítanak konkrét beruházásoknak.