2024. április 24., szerda

Aratóverseny Muzslyán

A muzslyai réten – Müller János tanyája melletti búzaföldön – ma megtartották a 34-ik aratóversenyt. A rendezvényre 21 hazai valamint magyarországi, romániai, kárpátaljai és szlovéniai csapat érkezett.  

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

A rendezvény a Petőfi Sándor MME székháza előtt művelődési műsorral kezdődött, ahonnan a résztvevők kivonultak a muzslyai rétre. A csapatok bemutatták a hagyományos reggelit, Kalapis Sztoján atya megszentelte a búzaföldet, és kezdődhetett a verseny, amelyet Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitott meg.

– Ez közösség összekovácsoló erejű rendezvény, helyi szinten nagyon sokat jelent a falvaknak. A tartomány évről-évre támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket, nyilatkozta Ótott Róbert.

A rendezvény célja, hogy a fiatalok megismerjék a hagyományos aratást, felismerjék a család és a közös munka fontosságát.  

– A család együtt volt, és a földeken, ugyanazon célért harcolt a kisgyerek is, az idős is: hogy beszedjék a gabonát, ami biztosította a következő évre a megmaradást. Ez egy olyan kihívás, ami érdekes ma is elérni, családon belül vagyis, hogy együtt maradjunk, és közös célért harcoljunk, mondja Madarász Gyula, a muzslyai Fókusz klaszter - családi vállalkozók egyesületének elnöke.

A rendezvény vendégei között voltak az ótelekiek is. Romániában nincsen hagyományos aratóünnepség, de megpróbálják ezt a szokást visszahozni. De mint ahogy Mezei Árpád mondja sajnos úgy a határ innenső, mint a túlsó oldalán is kevés a fiatal.

Az aratás ma a legkorszerűbb cséplőkkel történik. A gépek özönében sok falusi háztartásból eltűnik a kasza. Ahogy a muzslyai Somorai Péter mondja, csak az kaszál, akinek egy kevés jószága van, már csak a régi kaszák maradtak valahol a sarokban, új kaszát már nem vásárol senki se.

A családi gazdálkodók kiállították a termékeiket, bemutatkoztak az amatőr festők és a kézimunkázók. Az egybegyűltek megtekinthették azokat a mezőgépeket, amelyeket a vidék gazdái a Prosperitati Alapítvány és a tartományi titkárság támogatásaiból vásároltak.