2024. április 20., szombat

Jó nekünk a feszten

A pénteki nap fénypontjait a Wellhello és az Ocho Macho együttesek képeztek, amelyeknek a koncertjein egy emberként zúgta a tömeg a legismertebb dalokat, többek közt azt, hogy „Jó, jó, de jó nekem” – és valóban jó annak, aki kilátogat a magyarkanizsai vásártérre, mert a közösségi élményre szükség van, főleg akkor, amikor már a fiatalok száma is megcsappant.

Az érdekesség az, hogy a külföldön munkát vállalók, akik éppen szabadságukat töltik, szintén igénylik az effajta, igazi itthoni ízek és arcok keltette hangulatot. De ez a fesztivál nem csak a zenéről és a buliról akar szólni. A fiatalokra különös tekintettel vannak a szervezők, akik felismerték, nemcsak szórakoztatni kell, hanem nevelni is a most szárnyaikat bontogatókat. Éppen ezért bevonták a VaMaDiSz-t is, amelynek tagjai pénteken a szabadegyetem keretében mutatkoztak be. A menni vagy maradni kérdést is boncolgatták, hiszen az már mindennapos téma, de talán összedugva a fejünket és akár tapasztalatot is cserélve más megvilágításban, új szemszögből is érdemes meghallgatni a véleményeket. Bemutatkoztak ezenkívül a Press Szó online magazin és a Budapest, retour alkotói is, akik Magyarországon tevékenykedő hazánkfiai, nem felejtették el, honnan jöttek, és tudatosan őrzik, és mutatják be kincseinket egymásnak és nekünk is.

Szombaton még mindig nem késő kihasználni a Kanizsa Feszt kínálta lehetőségeket, annál is inkább, mivel már délelőtt tizenegytől felpezsdül az élet, amikor jeles média-képviselők és politikusok beszélgetnek a magyar nyelvű médiumok helyzetéről a Kárpát-medencében: Varjú Márta, Pethő Attila, Fejsztámer Róbert és Forró Lajos. A kerekasztal-beszélgetések következő témájának kibeszélésére délután öttől lesz alkalom, amikor Andrási Attila, Kávai Szabolcs és Újhelyi Ákos nemzetpolitikai témákról ejt szót.

A vamadiszesek is tovább tevékenykednek, a sikerről lesz nagy általánosságban szó, amikor Cakó Sarolta, Csipak Levente és Muhi Kristóf is jelen lesz. Ezek a programok déltől négyig tartanak, és teljesen ingyenesen látogathatók.

Este Cartman, Molnár Bé, Edo Denova, Joerjunior, a Farkasok, Essem, DJ Noyz és a Luna lép föl a vásártéren felállított színpadokon.