2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Győzelem és felmondás Újvidéken

Papírforma-eredmények és különös Vasas-vereség az El-selejtezőkben

Váratlan (?) döntés született Újvidéken a Vojvodina és a szlovák Ružomberok Európa-liga-selejtezős összecsapása után, a hazaiak szempontjából győztes (2:1) találkozót követően ugyanis felmondást kapott Radoslav Batak vezetőedző, aki április óta dolgozott a csapatnál, és a szlovák csapat elleni győzelem volt az első tétmérkőzése az újvidékiek kispadján. A helyi Dnevnik napilap írása szerint a találkozót követően hatszemközti beszélgetés alakult ki a klubelnök Dušan Mijić, a felügyelőbizottság elnöke, Dragoslav Vuković és a szakember között, amelynek a végén felmondást kapott Batak. A Vojvodina így a szezon első téttel rendelkező 90 perce után edző nélkül, illetve azt keresve készülhet a jövő heti szlovákiai visszavágóra. A csapatnál az utóbbi tíz év alatt 21-en kaptak ebben a szerepben munkát, majd felmondást, tavaly nyár óta pedig már a negyedik trénert váltotta le a klubvezetés.

Itt Batak még a győzelemnek örült, nem sokkal később viszont már munka nélkül maradt

Itt Batak még a győzelemnek örült, nem sokkal később viszont már munka nélkül maradt

A Crvena zvezda is megszerezte az ő esetében kötelező győzelmet az El-selejtező első fordulójának odavágóján. A belgrádi piros-fehérek a máltai Floriana csapatát látták vendégül a Rajko Mitić Stadionban, ahol az volt a kérdés, mekkora előnyt szerez a Zvezda a szigetországi visszavágóra – ahol szintén favorit lesz. A máltai bajnokság ötödik helyezettje váratlanul jól bírta a szerbek nyomását, végül csak az első félidő hosszabbításában, egy piros lapos szabálytalanság után, büntetőből kapták be első góljukat Boakye révén. A második felvonásra még stabilabb lett a vendég kiscsapat, de veszélyes támadást ekkor sem tudtak vezetni. A Zvezda a megnyugtató második gólját mindössze a 78. percben találta Srnić által, a végeredményt pedig a duplázó Boakye állította be.

A harmadik szerb csapat az El-ben, a lučani Mladost kiegyenlített mérkőzésen szinte biztos kiesést jelentő, 3:0-s vereséget szenvedett a jobb helyzetkihasználó azeri Inter Bakutól hazai környezetben.

Közel jártak a teljes sikerhez a magyar csapatok, hiszen a Vasas a hosszabbítás perceiben engedte ki kétgólos előnyét a Beitar Jerusalem otthonában. A rendkívül fura és magyar szempontból zaklatott utolsó percek alatt három izraeli gól született a büntetés miatt üres lelátók előtt, amivel 3:1-es Vasas-vezetés alakult át 4:3-as Beitar-sikerré. A rendkívül gyors fordítás utáni vereséget Michael Oenning vezetőedző sem hagyta szó nélkül: „Elképesztően csalódott vagyok. Öt perc alatt kaptunk három gólt, ez elfogadhatatlan. Pedig mi voltunk lélektani előnyben, hátrányból fordítottunk, ennek ellenére kaptunk ki. Nem éltem még át ilyen szituációt. Lehet, hogy okosabban kellett volna futballoznunk, hogy az előnyünk tudatában vissza kellett volna állnunk, de mi hibáztunk, mert akkor is támadtunk. Le kell ülnöm a mostaninál higgadtabban, meg kell néznem a mérkőzést, ki kell derítenem, mi történt” – nyilatkozta az edző, hozzátéve, a visszavágón azért még van esélye csapatának a továbbjutásra.

A másik két magyar csapat hozta a kötelezőt hazai pályán. A Ferencváros a most is zajló lett bajnokság negyedik helyén szerénykedő Jelgavát látta vendégül, és 2:0-s előnyt épített ki a második mérkőzésre. „Megérdemelten nyertünk. Nagyon elégedett vagyok azzal is, hogy azonnal visszatámadtunk, amikor elveszítettük a labdát, és felvállaltuk a párharcokat. Tudtuk, hogy ez kockázatos, de a saját stadionunkban magunkhoz akartuk ragadni a kezdeményezést” – értékelt Thomas Doll edző.

A Videoton – az ellenfelet tekintve sovány – 2:0-s győzelmet aratott a máltai második Balzan ellen. A gól nélküli első játékrész után a magyarok Šćepović és Lazović utolsó negyedórában lőtt góljaival tartották otthon a győzelmet.

Európa-liga, selejtező, első kör, első mérkőzések: Beitar Jerusalem–Vasas 4:3, Ferencváros–Jelgava 2:0, Vojvodina–Ružomberok 2:1, Crvena zvezda–Floriana 3:0, Mladost–Inter Baku 0:3, Videoton–Balzan 2:0.