2024. április 25., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Izgalmas útvonalon a sárga trikóért – kire szabták?

Düsseldorfban ma rajtol el a 104. Tour de France

Negyedik alkalommal, 1987 után először indul Németországban útjára a Tour de France, a szezon és az UCI World Tour második háromhetese, a világ legnépszerűbb és legrangosabb kerékpárversenye. A düsseldorfi Nagy Rajtnál (Grand Départ) 22 csapat 198 versenyzője lesz ott (csapatonként 9), hogy nekivágjon a július 23-áig tartó, 21 szakaszból álló, 3540 kilométeres viadalnak.

Pikáns, sok kérdést nyitva hagyó útvonalat készítettek a szervezők az idei Tour de France számára. Csupán a szakaszok besorolását tekintve az ember azt hinné, az elmúlt években soha nem volt ilyen kevés hegyi szakasz és hegyi befutó (5, ebből 2 klasszikus magashegyi befutó) a három hét során, az idei pálya azonban trükkösebb a látszatnál, és sok váratlan fordulat lehetőségét rejti magában.

A düsseldorfi 14 kilométeres egyéni időfutam után – amelyet szinte a négyszeres, jelenleg is regnáló időfutam-világbajnok német Tony Martinnak terveztek – Belgiumon és Luxemburgon át kanyarog majd a mezőny Franciaország felé, az első változás az összetettben a harmadik etap végén, a másfél kilométeres longwyi emelkedőn történhet. Az első héten összetettbeli izgalmakat hozhat még az ötödik, a nyolcadik és a kilencedik szakasz is. Utóbbin két kiemelt kategóriás, tízszázalékos átlagmeredekségű hegyet másznak meg a versenyzők, bár a befutó a lejtmenet után lesz. A versenyzőkre biztosan hatni fog a sorozatban 9. teljesített versenynap.

A középső hét pihenőnappal indul, két sprinteretapot pedig négy hegyi vagy dombos szakasz követ. A peyragudes-i hegyi befutó másnapján várható az egész verseny legizgalmasabb napja: a Foix-ba tartó etap mindössze 101 kilométeres lesz, amely során azonban 3 első kategóriás mászás vár a kerekesekre.

A záróhét két magashegyi szakasszal, köztük az Izoard-csúcsi befutóval minden bizonnyal a legfontosabb összetettcsaták terepe lesz, az utolsó változásokat a végső sorrend tekintetében pedig a 20. szakasz 22,5 kilométeres egyéni időfutama alakíthatja ki. A verseny a hagyomány szerint a párizsi Champs-Élysées-n zárul a teljes szezon legnagyobb presztízsű hajrájával.

Idén számos nagynevű versenyzőre kell odafigyelni mind az összetett, mind a sprintek szempontjából. A címvédő és egyik legnagyobb esélyes a végső győzelemre most is a háromszoros (2013, 2015, 2016) győztes brit Chris Froome, aki idén a megszokottnál kevesebb versenykilométerrel és győzelemmel rendelkezik. Kihívóból azonban nem lesz hiánya: ott lesz a kolumbiai Nairo Quintana, akinek már csak a Tour hiányzik a háromhetes-győzelmek közül; az ausztrál Richie Porte, Froome egykori szupersegítője, aki idén bombaformában versenyez; a spanyol Alberto Contador, az egyetlen versenyző a mezőnyben, aki mindhárom Grand Touron diadalmaskodott már; a friss olasz bajnok Fabio Aru és a Dauphine-győztes Jakob Fuglsang párosa az Astanában és a franciák évek óta kimagaslóan szereplő két hegyimenője, Romain Bardet és Thibaut Pinot.

A mezőnyben rajthoz áll a kétszeres, jelenleg is regnáló világbajnok Peter Sagan, aki sorozatban hatodik zöld ponttrikóját célozza meg, emellett szakaszsikerekre is jó eséllyel pályázik. Az utóbbi évek három hajránagyágyúja egyaránt rajthoz áll: a 30 Tour-szakaszsikernél járó Mark Cavendish és a két német, André Greipel (11) és Marcel Kittel (9), de a sprinterek „második vonalában” is olyan versenyzők lesznek, mint John Degenkolb, Michael Matthews, Alexander Kristoff vagy Arnaud Démare.