2024. március 29., péntek
SZALSZÁVAL A KONYHÁBAN

Sűrű leves otthonsült lepénnyel

Megérkeztek a jó meleg, napsütéses napok. Piacról hazatérve ránéztem a portékáimra, a sok friss, zsenge zöldségre, amit már a nap érlelt – ebből levest készítek, gondoltam magamban. Igazi élénkítő, színes, nyár(kezdet)i leveskét.

S mivel arra is vágytam, hogy kiadós legyen, vörös lencsét készítettem még elő, nekem az a kedvencem a lencsék közül. „Jó hatással van az anyagcserére és erősíti az immunrendszert. Egy egyszerre elfogyasztott vörös lencse-adag annyi folsavat tartalmaz, hogy fedezi a szervezet számára szükséges mennyiséget. Tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat is. Mivel oldékony rostokat tartalmaz, segíti az emésztést és rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk a vastagbélrák kialakulását is. Magas a vas- és magnéziumtartalma is, és triptofánt tartalmaz, mely jó hatással van a depresszió elleni kezelésben is. Kiváló fehérjeforrás, magas az energiatartalma, ezért a vegetáriánusok egyik alapélelmiszere is a vörös lencse” – olvastam róla az egyik internetes oldalon. Én azért is szeretem, mert nem kell beáztatni, és gyorsan megfő, ellentétben más száraz hüvelyesekkel.

Hozzávalók 4 személy részére: 1 csokor újhagyma vagy egy közepes, zsenge vöröshagymafej, 3-4 kisebb szál zsenge répa, 1 kisebb karalábé (vagy egy nagy fele), 1 közepes, lédús, érett paradicsom, 10 dkg vörös lencse, 2 ek. friss bazsalikom, kb. 1 púpos kk. só, 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj.

Elkészítése: Az újhagymát vékonyra felkarikázzuk, a karalábét kisebb kockákra vágjuk, a répát is felszeleteljük karikákra. Az olajat egy edényben felhevítjük, majd rátesszük a hagymát, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a répát és a karalábét, és felöntjük 1 liter vízzel, vagy picivel többel is lehet, lefödjük, és megvárjuk, amíg felforr. Közben megmossuk a vörös lencsét, a bazsalikomot leveleire szedjük, és felaprítjuk. Végül a paradicsomot is kisebb kockákra vágjuk. Mikor felforr a levesünk, hozzáadjuk a lencsét, a paradicsomot és a bazsalikomot. Puhulásig, kb. 15 percig főzzük, nálam ennyi idő elég volt, hogy a lencse megfőjön, a karalábé icipicit roppanós volt itt-ott, amit én nem bántam. Levettem a tűzről a levest, s kis idő múltával megsóztam. Amikor először készítettem, így tálaltam, másodszor viszont krémlevest készítettem belőle: a végén összeturmixoltam a leveskét. Mindkét variáció finom.

Legközelebb készítek hozzá kis lepénykéket is. Ez igazából az indiai csapati lenne, ami ugye nem saját recept, de azért nem nevezném csapatinak, mert gáztűzhely hiányában nekem sosem sikerül őket púposra elkészíteni. Az interneten biztos sok profi csapati recept van, én most azt írom ide le, ahogy én készítem, s ahogy említettem is, inkább lepénykéknek nevezem őket. Van, amikor meleg vacsorára vágyom, de nincs kedvem főzőcskézni, vagy amikor nincs otthon kenyér és zárva a közeli bolt és pékség, vagy egy kiadós leveskéhez szeretnék valami kenyérfélét is készíteni. Akkor ilyen lepénykét sütök.

Hozzávalók (a csésze nagysága nem fontos, az arányok legyenek meg): 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölybúzaliszt, fél csésze víz, egy csipet só, 1-2 ek. szezám-, napraforgó- vagy lenmag.

Elkészítése: Az alapanyagokat összekeverjük, összegyúrjuk (ha egy mód van rá, ne műanyag edényben). Egy jól formázható, puha, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Mivel a liszttől sok minden függ, ha nem állna össze a tészta és morzsálódik, adjunk hozzá még pici vizet, ha esetleg túl ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá még pici lisztet. Amikor kész, cipót formázunk belőle, utána vizes konyharuhával letakarjuk, és állni hagyjuk 2 órán át a recept szerint. Bevallom, előfordult, hogy nálam csak fél órát állt, és úgy is finom lett. Persze, hogy jobb, amikor szépen előre meggyúrjuk, és hagyjuk összeérni a dolgokat. Miután állt, golyókat szakítunk belőle, és lisztezett felületen nyújtófával nagyobb tenyérnyire szétnyújtjuk őket (2-3 milliméter vastagra). Serpenyőben olajat forrósítunk, és a lepénykék mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Az indiaiak egyébként ezzel mártogatják a különböző zöldséges, szószos ételeiket. Nemcsak leves, főzelék mellé is finom. Előfordult, hogy csak fokhagymával bedörzsöltem, és még forrón megkentem vajjal, pici sót szórtam rá... Nyamm, úgy is fincsi volt. Lehet rá lekvárt is kenni, vagy mézet csurgatni, esetleg kevés dióval megszórni.

Jó nyári főzőcskézést!