2024. április 16., kedd
DIÓTÖRŐ

Sörön ülő csirke

Ez az étel amerikai kisvárosok hétvégi barbecuebulijain gyakori fogás, bár ott jellemzően zárható fedelű, zárt sütőterű grillsütőkben készül. Ennek ellenére kis odafigyeléssel hagyományos sütőben is jól elkészíthetjük. A csirke egészben sütésének számos módja közül talán ez az egyik legegyszerűbb, hiszen elég hozzá egy doboz sör és egy tepsi, bedörzsöljük olajjal, sóval-borssal, és megsütjük. Ám ha kedvünk van hozzá, készíthetünk hozzá különféle (szójaszószos-cukros, barbecueszószos, vagy baracklekváros-fokhagymás) mázokat is, amelyekkel még ínycsiklandozóbbá tehetjük e isteni étket. Az interneten számos változata megtalálható, én is ott találtam rá erre a remek társasági ételre –  elkészítése látványos és számos pajzán megjegyzésre adhat alkalmat –, vidám fogásra.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

A csirke súlya, kb. 1,5 kg-os legyen, ez az a méret, amely könnyen elhelyezhető egy kisebb (0,3 l) sörösdobozon. Ha nem találunk ekkorát, az se baj, jó a félliteres is, de ekkor óvatosan helyezzük el a tepsibe a csirkét, és ha szükséges, támasszuk ki valamivel a lógó lábait. Én rendszerint egy magasabb falú szűk tepsibe rakom, valamint a tepsit jól megtöltöm krumplival, gombával és paradicsommal, ami a csirkével együtt sül. A sörnek a felét öntsük le, hogy a sör ne fusson ki a dobozból, valamint a doboz tetejére érdemes még egy éles szerszámmal plusz lyukakat vágni, hogy a sütés során a gőz még jobban átjárja a csirke belsejét. A csirkét a farrészével kell ráhúzni a sörösdobozra, úgy hogy stabilan megálljon, ha pedig kell, a combjainál vágjuk be a bőrt, hogy a lábait jobban szétnyithassuk. Fontos, hogy mielőtt a sütőbe tesszük a csirkénket, meggyőződjünk arról, hogy valóban stabilan áll a lábán. Úgy a legjobb, ha a sörösdoboz és a csirke lábai egy háromszöget képeznek. Ha a tepsibe nem teszünk köretet (krumplit), akkor a tepsit célszerű kibélelni alufóliával, hogy a lecsöpögő szósz ne égjen rá a tepsi aljára.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

Elkészítése: A csirkét megmosom, szárazra törlöm, majd elkészítem hozzá a mázat, vagyis egy tálban jól összekeverem a baracklekvárt, az olvasztott vajat, az őrölt köményt és borsot, a zúzott fokhagymát és a csilit. A csirkét kívül-belül alaposan megsózom és borsozom, kinyitom a sörösdobozt, megiszom a sör felét, a dobozba beleteszek egy rozmaringágat és egy szétzúzott fokhagymát, majd az egészet egy tepsi közepére helyezem. A csirkét a dobozra „ültetem”, a szósz felével bekenem a csirkét, úgy hogy mindenhol bevonja a máz, és már rakom is be az előmelegített sütőbe, egészen alulra.

Ha valakinek olyan a sütője, akkor alsó fűtésre kapcsolja, és 170 fokra melegítse be (hőlégkeveréses sütő esetében az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni), de ha ezt nem tudja megtenni, akkor célszerű 200 fokra kapcsolni, a csirkét pedig jól betekerni alufóliába! Fontos megjegyeznem, hogy 200 fokon csak akkor süssük, ha a csirkét be is tekerjük fóliába, ugyanis ellenkező esetben a lekvár, valamint a csirke bőre szénné sül! Alacsonyabb hőfokon azonban picivel tovább lehet sütni a csirkét. Egy jó órányi sütés után leveszem az alufóliát, és lecsökkentem 170 fokra a sütés hőfokát, valamint rákenem a csirkére a maradék mázat, majd visszateszem még jó fél órára, hogy a bőre ropogósra süljön, és a máz is karamellizálódjon.

Sütés közben a sörösdobozból kiáramló gőz gyönyörűen párolja belülről a csirkénket, és miközben a külseje szép egyenletesen megsül, a pácban lévő cukornak köszönhetően egészen sötét színűre karamellizálódik. A sör gőzétől a csirke rendkívül puha és omlós lesz, míg a lekváros máztól a bőre ropogósra sül, amelyben az édes gyümölcsös íz harmonikusan keveredik a földies köményével, valamint a tüzes csiliével. Köretnek a csirkével együtt sült/párolt krumplit (amely finoman beissza a csirke lecsöpögő zsírját), vagy krumplipürét, salátának pedig káposztasalátát ajánlok (a tengerentúl coleslaw, vagyis a káposztasaláta amerikai vöröshagymás-répás-majonézes-mustáros változata kerül asztalra). Jó étvágyat!

Hozzávalók:

egy egész csirke, kb. 1,5 kg-os
1 doboz sör (0,33 l)
1 rozmaringág
3 gerezd fokhagyma
3 ek. baracklekvár
3 ek. olvasztott vaj
½ tk. zúzott csili, őrölt kömény, só, bors