2024. április 25., csütörtök

Több órás várakozás Röszkénél

Az autósokat a kelebiai határátkelőre irányították át

A tegnapi nap folyamán a Röszke–Horgos határátkelőnél nagy tumultus alakult ki, mintegy négy órát kellett várakozniuk azoknak, akik Magyarországról Szerbiába igyekeztek. Habár a magyar határrendészet az összes kivezető kaput megnyitotta, dél körül mintegy három órát kellett várakozni a magyar, és további egy órát a szerb oldalon.

A Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) ügyeleteseitől megtudtuk, Röszkénél a határátkelés ideje a késő délutáni órákra sem csökkent jelentősen. A magyar hatóságok fokozott ellenőrzést tartottak, ami torlódáshoz vezetett, habár a határátlépés ideje igen változó volt a nap folyamán. A szerbiai határrendőrség információi szerint délután hat óra körül az országba való belépéskor szerb oldalon fokozott volt a forgalom, negyvenöt perces volt a várakozási idő. A kelebiai határátkelőnél viszont nem volt tumultus, így a Szerbiai Motorosszövetség Kelebiára irányította át az autósokat.

(Archív)

(Archív)

Más határátkelőkön, így Preševónál, Gradinanál, Batrovcinál nem kellett sokat várakozni, igaz, nagyobb volt a forgalom, de nem volt fennakadás és a késő délutáni órákban legfeljebb fél órás várakozásra kellett számítaniuk az autósoknak.

A hétvégén mindig nagyobb torlódás alakul ki a határátkelőkön, mint hétköznap, így a mai nap folyamán várhatóan valamelyest csökken a tumultus és gyorsabb lesz a határátlépés, azonban a Szerbiai Motorosszövetség azt tanácsolja, hogy még mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak náluk az aktuális helyzetről és szükség szerint válasszák az alternatív, kevésbé frekventált határátkelő helyeket, a Magyarország irányából érkezők a hegyeshalmi, kelebiai, a Horgos 2, a királyhalmi vagy a Gyálánál lévő határátkelőket. Mint arra felhívták a figyelmet, a turisztikai idény miatt Szerbiában megnövekedett forgalomra kell számítani azokon az utakon, melyek Macedóniába, Montenegróba és Bulgáriába vezetnek, és hétvégenként nem csak a határátkelőkön, hanem a fizetőkapuknál és Szerbia utain is nagyobb forgalomra kell számítaniuk a sofőröknek, akiknek azt tanácsolják, hogy a fokozott autós forgalom miatt, valamint a beharangozott változékony időjárás és eső miatt óvatosan vezessenek és időben tájékozódjanak a helyzetről.