2024. március 28., csütörtök

Borba i na domaćem i na stranom terenu

VaMaDiSz je aplikaciju slučaja odnela za Brisel, a žalbu će uložiti i u Novom Sadu.
Predstavnici VaMaDiSz-a (Udruženje studenata vojvođanskih Mađara), zajedno sa predstavnicima HÖOK i VIFÓ su upoznali međunarodni teren sa slučejem prijemnog ispita na Pravnom fakultetu. Predsednik VaMaDiSz-a, Atila Šoti nam je rekao da su izgubili strpljenje, nisu sedeli skrštenih ruku, dok su čekali presudu prvostepenog suda. Viši sud u Novom Sadu je odbacio presudu Prvostepenog suda, o čemu su dobili obaveštenje posle dva meseca. Predsednik VaMaDiSz-a je sve izneo novinarima i podneo izveštaj o daljim koracima kao i o rezultatima pregovora u Briselu.
Atila Šoti kaže da je proleće proteklo u znaku raznih pregovora, podnošenjima dokaza. Spomenuo je i to da na sudu nisu poslušali svedoka kojeg je VaMaDiSz doveo, navodno zbog toga što ne govori mađarski jezik, posle čega je sledila odluka suda i službeno obaveštenje sa zakašnjenjem od dva meseca.
U međuvremenu su se obratili Evropskom parlamentu i vodili razgovore sa Andorom Delijem, predstavnikom Evropskog parlamenta.
-Ispostavilo se da je Andor Deli sa saradnicima konstantno pratio događaje, i radio na tome da predmet dospe na što više foruma Evropskog parlamenta. U izveštaj, koji se odnosi na Srbiju, dospeo je i deo u kojem piše da treba obraćati više pažnje na probleme obrazovanja na maternjem jeziku, što se odnosi i na Pravni fakultet. Dobili smo obećanje da, ako se ne reši problem prijemnog ispita na mađarskom jeziku, lako može da se desi da će se uneti u sledeći izveštaj o Srbiji. Sledeći koraci bi bili upućivanje zvanične žalbe Evropskom odboru, kao i raznim organima Evropskog parlamenta, u vezi čega smo dobili konkretne savete od Andora Delija.
Očekujemo podršku i od mađarskog HÖOK-a, sa kojim ćemo se obratiti Uniji Evropskog Univerziteta.
Atila Šoti je objasnio da govorimo o veoma iscrpnom dokumentu, koji sadrži sve detalje o sudskom procesu koji traje 16-17 meseci. Zasigurno će uložiti žalbu Višem sudu u Novom Sadu.
-Nije reč o tome da li je VaMaDiSz izgubio ovaj slučaj, već da je podnesak koji su predali neosnovan. Ne možemo to tako pustiti, jer u tom dokumentu ima elemenata, koji se mogu lako napasti.
Pravni fakultet se ponaša diskriminaciono, i ima neodgovarajući stav. Ključ celog slučaja je obrazac za prijemni, koji ne sadrži mogućnost da se polaže na drugim jezicima. Mi se nadamo da će se ovo razrešiti, ili da ćemo na drugostepenom sudu rešiti dilemu.
VaMaDiSz učestvuje i u organizaciji Kanjiža festa. U petak i subotu od 11-17 sati organizuje razna predavanja i razgovore oko okruglog stola i očekuju sve zainteresovane.