2024. március 29., péntek

Óriási károkat okoztak a kidőlt fák

Hat nap alatt három vihar pusztított a városban

Soha nem látott ítéletidő vonult át Újvidéken az elmúlt napokban. Hat nap alatt három vihar okozott tetemes károkat a városban. A tegnapi viharban a városközpontban, a sétálóutcákon, a kávézók kerthelyiségeinek székei és a napernyői repültek szanaszét, a város több részein faágak törtek le és fák dőltek ki. Mint azt a címoldalunkon is megírtuk, a Nagybecskerekről bevezető úton egy nyárfa dőlt rá egy arra áthaladó személygépkocsin. Az autót vezető középkorú nő szörnyethalt, míg a mellette anyósülésen ülő 83 éves férfi súlyosan megsérült. A Városi Kertészet jelentése szerint a Braće Krkljuš utca 13. előtt egy fa rádőlt a ház teraszára, a Braće Popović utcában egy fa kettétört, a Bate Brkić utca 12. előtt letört ág akadályozta a forgalmat, valamint egy fa kidőlt a Đura Daničić Általános Iskola udvarában is, megrongálva az iskola kerítését. Péterváradon a Franje Štefanović utcai játszótéren dőlt ki egy fa, valamint a Strandon egy fűzfa fordult ki a földből. A kidőlt fák és leszakadó faágak több személygépkocsiban is anyagi kárt okoztak.

A pénteki és a vasárnap esti vihar is több ágat tört le és fát döntött ki. A múlt pénteki vihar az Európa sugárút és az I. Péter király sugárút kereszteződésénél egy ág kidöntötte a szemafort, a Zoran Đinđić utcában pedig a szél kidöntött két nyárfát. A vasárnapi vihar szintén ágakat tördelt, valamint két különböző helyszínen kidöntött egy-egy fát.
A közvállalat továbbra is arra figyelmezteti a polgárokat, hogy a trópusi meleg idő alatt további viharok lehetségesek, ezért a személygépkocsijaikkal ne parkoljanak fák alatt, ugyanis a letörő faágak kárt okozhatnak a járműveikben.

A temerini központi taxiállomásnál ismét derékba tört egy gömbakác (Fotó: Góbor Béla)

A temerini központi taxiállomásnál ismét derékba tört egy gömbakác (Fotó: Góbor Béla)

 Temerinben gömbakácok sínylik a vihart
Az utóbbi napokban a Balkán-félszigeten, Közép-Európában és a kontinens más részein végigvonuló, nagy károkat okozó viharok végigsöpörtek Temerinen is. Bár nincs tudomásunk arról, hogy a község, vagy a város területén nagyobb károk keletkeztek volna, de a bőséges csapadékkal kísért vihar, amely múlt pénteken és vasárnap este tombolt, több öreg fát kidöntött, vagy derékba tört, nem kímélve az újonnan telepített gömbakácokat sem a város központjában és a Kossuth Lajos utcában. A temerini park fái közül például gyökerestől kidőlt a legöregebbi fák egyike, hasonlóan a Nyugati temetőben is, ahol a kidőlt fa több síremléket is megrongált. A tegnap dél tájban a Temerinen végigsöprő vihar a központban, a taxiállomásnál ismét derékba tört egy szép gömbakácot, de máshol is sérültek meg fák az erős szélben.


Nyitókép: A temerini központi taxiállomásnál ismét derékba tört egy gömbakác (Fotó: Góbor Béla)