2024. április 25., csütörtök

Legyünk felkészültek!

Bemutatták az aktuális állami támogatásokat a vállalkozóknak

A Körzeti Gazdasági Kamarában pénteken bemutatták azokat a 2017-es támogatási programokat, melyekre a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint vállalkozók pályázhatnak. A megjelentek azokról a pályázatokról kaphattak bővebb információt, amelyeket a gazdasági minisztérium a Szerbiai Fejlesztési Alappal és a Szerbiai Fejlesztési Ügynökséggel közösen valósít meg, valamint megismerkedhettek azokkal a támogatásokkal, amelyeket a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül igényelhetnek a nehezen foglalkoztatható kategóriába tartozó munkavállalók után.

Slobodanka Džinović-Kojić, a Szerbiai Gazdasági Kamara gazdasági kérdések központjának tanácsadója elmondta, elsősorban a vissza nem térítendő támogatásokról esett szó a bemutatón, melyen elmondták, mit is takar az állami segítség, ki és hogyan igényelheti, s milyen feltételeknek kell eleget tenniük a pályázóknak.

– Két programról beszélhetünk, az egyik a start-up-hitel, melyet az állam harminc százalékban támogat, a többi hetven százalékot a vállalkozó hitel formájában veszi fel, illetve ismertetjük azokat a támogatásokat, melyeket a potenciális befektetők, vállalatok vehetnek igénybe. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmüket, hol tudják követni a nyilvános felhívásokat, melyekre tudnak még jelentkezni, s a felszerelések beszállításáról is informáljuk őket. A tavalyi év a vállalkozás éve volt, de azt szeretnénk, hogy a vállalkozás évtizede álljon előttünk, melynek keretében a kis- és középvállalkozások segítséget kapnak, hogy új start-up-cégek, új munkahelyek nyíljanak, és hogy kedvezőbb feltételek mellett tudjanak beszállítani – mondta a tanácsadó.

Aleksa Šoljaga, a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség munkatársa úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy legyen egy hosszú távú terv, hogy a gazdaság szereplői tudják, mit kínál az állam, s hogy idejében felkészüljenek, előre meglegyen az üzleti tervük, hogy amikor megjelenik egy-egy pályázat, akkor rendelkezzenek a szükséges dokumentációval.

– Az üzleti tervek kidolgozásában is segítséget tudunk nyújtani, sőt komoly adatbázissal rendelkezünk, melyen keresztül abban is tudunk segíteni, hogy ki kivel tudna együttműködni. A következő lépés az IPA-programokon való pályázás, ahol a legjobb, ha másokkal társul a pályázó. Reméljük, az év végéig beindul egy újabb EU-s program, amely a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban tevékenykedőknek lesz érdekes, s ehhez kapcsolódóan is sok hasznos információt tudunk nyújtani – mondta Aleksa Šoljaga.