2024. április 23., kedd

Napirenden a migránslakások kérdése

A VMSZ nyilatkozatot fogalmazott meg a szabadkai migránshelyzet rendezésére

A Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai szervezete és frakciója a migráns családok elhelyezésére szolgáló lakások építésének ellenzéséről szóló nyilatkozat kapcsán tartott pénteken sajtótájékoztatót, melyen Horvát Tímea, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke elmondta, az elmúlt időszakban több közleményt is kiadtak a Március 27. utcában tervezett migránslakások témájában, most pedig a VMSZ képviselőcsoportja átadott egy nyilatkozatot, amely a képviselő-testületi ülésen a napirendi pontok között szerepel majd.

– A VMSZ továbbra is ugyanazokat a nézeteket vallja a migránshelyzet kapcsán, mint az elmúlt években, amikor Magyarkanizsán, Horgoson, Királyhalmon és Kelebián megjelentek a problémák, miszerint a migránsoknak nem kellene Szabadka területén tartózkodniuk, nem kellene ide szállítani őket, s nem a kapacitásokat kellene növelni, hanem minimálisra kellene csökkenteni azt az időt, amit a város területén töltenek. Mint tudjuk, másfél hónappal ezelőtt született egy kormánydöntés, miszerint a meglévő gerontológiai központ keretén belül hat új lakást építenek migráns családok elhelyezésére a Norvég Királyság támogatásával. Ez nagy felháborodást keltett a közvéleményben. A májusi ünnepek alatt a VMSZ volt az egyedüli politikai párt, amely nyíltan nemet mondott erre a dologra, kiállt az emberek mellett, s arra buzdította őket, hogy minél több tiltakozó aláírást gyűjtsenek össze, mellyel ellenzik a migránslakások felépítését. A petíciót, amelyet két nap alatt 3761 polgár írt alá, átadták a városi képviselő-testület elnökének, ezt követően a VMSZ sajtóközleményben ígéretet tett arra, hogy a képviselő-testület következő rendes ülésén ez a téma napirenden szerepel, s részletesen körüljárjuk majd.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea hozzátette, sérelmezik, hogy a kormány és a Norvég Királyság megállapodásáról a lakosok csak a projektum közvitára bocsátásakor szereztek tudomást. Hangsúlyozta, Szabadka önkormányzata nem tudja megakadályozni a migránslakások építését, ugyanis ebben a kérdésben a szerb kormány az illetékes, de reményét fejezte ki, hogy a koalíciós partnerek és a képviselők hajlandóak lesznek vitázni róla, és szavazásra bocsátják a dokumentumot, melyet egy ajánlás formájában a szerb kormányhoz szeretnének eljuttatni, azzal a kéréssel, hogy még egyszer gondolják át ezt a szerződést, és a donáció kedvezményezettjei ne a migránsok, hanem más szubjektumok legyenek, hiszen Szabadka területén van olyan szociális helyzetű család, amelyik sokkal inkább rászorul a segítségre.

A deklarációban megfogalmazott pontokról Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője szólt bővebben.

– Első pontban szeretnénk, ha a szabadkai képviselő-testület állást foglalna, és kijelentené, hogy figyelembe kell venni a 3761 szabadkai polgár petícióját, mellyel kinyilvánították elégedetlenségüket a migránslakások felépítésével kapcsolatban a Sétaerdő helyi közösség területén. Második pontban arra szeretnénk felhívni az illetékes szervek figyelmét, hogy a szabadkai polgárok egzisztenciális és egyéb problémáinak kell elsőbbséget élvezniük a migránsok gondjainak megoldásával szemben. Harmadik pontban, amennyiben a képviselő-testület megszavazza a nyilatkozatot, felszólítanánk a szerb kormányt, hogy vizsgálja felül a Norvég Királysággal kötött megállapodását a migránslakások építéséről, negyedik pont alatt pedig a képviselő-testület javasolná a szerb kormány illetékes szerveinek, hogy vizsgálják felül a migránsok számára létrehozott szabadkai befogadóközpont további fenntartásának szükségességét, illetve javasoljuk annak bezárását – ismertette a nyilatkozat tartalmát a frakcióvezető.

A városi képviselő-testület a következő rendes ülését csütörtökön tartja, melynek napirendi pontjai között szerepel a VMSZ által megfogalmazott deklaráció is. Horvát Tímea elmondta, folynak a koalíciós tárgyalások a nyilatkozattal kapcsolatban, s a deklaráció benyújtása nem rontott a jó koalíciós viszonyokon, ugyanakkor elvárnák, hogy ez napirenden maradjon, és hogy erről nyíltan beszéljenek, főleg úgy, hogy a napokban több migráns is letáborozott a királyhalmi helyi közösség épületénél, autóbuszokkal érkeznek, megvárják az éjszakát, és ha nem sikerül átjutniuk a határon, a közeli temetőben húzzák meg magukat. Mint kiemelte, ez óriási probléma, és Szabadka a közbiztonság és a környezet miatt is megérdemli ugyanazt, ami a šidiek, ahol május 5-én bezárták a befogadóközpontot, és Belgrád területéről is megkezdték a migránsok elszállítását más városokban lévő befogadóközpontokba.