2024. március 28., csütörtök

Építik az arabok az öntözőrendszert Szivácon

Az Al Rawafed által bérelt területeken zöldség- és kukoricamag-termesztésre készülnek

A 65 kilométer hosszú, 23 millió euró értékű és 10.430 hektárt lefedő öntözőrendszer kiépítése Szivácon, Szépligeten (Gajdobra) és Bácsordason (Karavukovo) az Egyesült Arab emírségekbeli Al Rawafed vállalat által abban a pillanatban megkezdődik, amint betakarítják az idei termést – búzát, szóját, napraforgót és kukoricát – jelentette be Dragan Crnjanski, a vállalat szerbiai ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint a projektum hektáronként 2-3 ezer euróba fog kerülni.
– A tervek szerint a következő vetésig a talaj 60-70 százalékát lefedjük az öntözőrendszerrel, vagyis 6-7 ezer hektárt, ami a legnagyobb ilyen lefedett terület lesz nemcsak a vidéken, hanem egész Szerbiában – tette hozzá Crnjanski.
A csövek már a sziváci földeken vannak, Crnjanski szerint két méteres mélységbe ágyazzák őket a földbe.
– A szivattyútelep Kissztapár földjein lesz, az öntözőrendszer elemeit pedig helyi cégektől szerezzük be – húzta alá az ügyvezető igazgató, rámutatva arra is, hogy a működésben lévő rendszer költségei magasak lesznek a víz, az áram, a biztonsági őrizet és a fenntartás miatt.
Az arab cég azért vezeti be a vízhálózatot, mert termelési szempontból átáll a zöldségtermesztésre, ugyanakkor megtartja a hagyományos növénytermesztési kultúrákat – a búzát, a kukoricát, a napraforgót és a szóját is.
– Zöldségeket fogunk termelni, de magkukoricát is. Minden ismert kukoricamag-termesztő kéri, hogy a szántókat hálózzák be öntözőrendszerekkel, enélkül nem hajlandók együttműködni a gazdaságokkal – magyarázta Crnjanski, hozzátéve, hogy a piacbővítés iránya a Közel-Kelet, ahol igény van a mi zöldségünkre. Az Al Rawafed vállalat Bácska mellett Namíbiában és Abu Dhabiban is foglalkozik mezőgazdasággal.
A cég 2014-ben érkezett Bácskába, és 2015-től műveli a földet, ami valamikor az AD Bačka és a Jadran Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdona volt. Ez a tény a helyi lakosságon belül és szélesebb körökben is vitákat, elégedetlenséget és bizalmatlanságot váltott ki arra utalva, hogy akié a föld, azé az állam is. Emlékeztetőül, az Egyesült Arab Emirátusokból érkező befektetők három szerződéssel vannak jelen a szerb gazdaságban. Adásvételi szerződésük van 2600 hektár megvásárlásáról Bácskában, Szivác és Új-Szépliget környékén, a Mezőgazdasági Minisztériummal 4200 hektár 30 éves bérletéről, és munkaügyi-technikai együttműködésük van a bácsordasi katonai alapítvánnyal, amely keretében 3500 hektár szántót művelnek.