2024. március 29., péntek
Módos–Fény határátkelő

Hosszabb nyitva tartás a hétvégén

Július első három napján (szombaton, vasárnap és hétfőn) négy órával hosszabb lesz a Módos (Jaša Tomić)–Fény közötti kishatár-átkelőhely nyitvatartási ideje. Ezeken a napokon 7 és 23 óra, illetve a román időszámítás szerint 8 és 24 óra között lehet majd átlépni a határt.

Az illetékes szervek ezt a két szomszédos település polgárainak a kérésére hagyták jóvá, ami hozzájárul a határ két oldalán élők jobb gazdasági és kulturális együttműködéséhez.
A határátkelő 2014 októberében való megnyitása mindkét fél érdeke volt, ugyanis a határ mentén élők rokoni látogatása és művelődési rendezvényei mellett, az áruforgalom is elindult. A románok a nálunk olcsóbb élelmiszert, cigarettát és szeszes italt vásárolnak, a kereskedők pedig a bánáti gyümölcs iránt mutatnak érdeklődést. A határ innenső oldalán mégis elsősorban az ipari beruházásokban reménykednek, mert a legszegényebb községek közé sorolt Szécsányhoz tartozó 2300 lakosú Módoson felszámoltak szinte majdnem minden ipari létesítményt. Az elmúlt néhány év alatt több mint négyszáz fiatal hagyta el a települést.
A Módos és Fény közötti átkelőn keresztül vezet a legrövidebb útvonal Újvidék és Temesvár között.