2024. április 25., csütörtök

A legrosszabb arcát mutatta a nyár

Újvidéken emberéletet követelt az ítéletidő – A meteorológusok szerint jobb elfogadni a szélsőséges jelenségeket

A Vajdaságon végigsöprő nyári ítéletidő Újvidéken egy középkorú nő életét követelte, egy idős férfi pedig súlyosan megsérült. A Nagybecskerek irányából a városba vezető utat szegélyező fasor egyik nyárfája – feltehetőleg a viharos erejű szél következtében – kidőlt és rázuhant a nő gépkocsijára, amely éppen abban a pillanatban haladt el ott. Az asszony azonnal belehalt sérüléseibe. Az anyósülésen utazó 83 éves férfi súlyosan megsérült, ám eszméleténél volt, amikor kórházba szállították. Az Újvidéki Klinikai Központban tegnap nem kívántak állapotáról nyilatkozni. A tragédia helyszínén készült fényképeken látszik, hogy a nyárfa szinte teljesen szétlapította az autót, az utastérrel egyetemben.

Újvidéken a Futaki utcán fát csavart ki a vihar (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken a Futaki utcán fát csavart ki a vihar (Dávid Csilla felvétele)

A tartományi székvároson tizenegy óra tájt söpört végig a rendkívüli erejű vihar. Útját kidőlt fák és letörő faágak jelezték. A városközpontban, a sétálóutcákon, a kávézók kerthelyiségeiben felsorakoztatott székek és napernyők repültek szanaszét, a Heréskert városrészben pedig szintén több hatalmas faág tört le. Sajtójelentések szerint nem egy parkolóban keletkezett kár a gépjárművekben, amikor rájuk zuhantak a faágak. A heves szél és a trópusi zivatarra emlékeztető eső csupán tíz percig tartott, egyes utcákat azonban így is elöntötte a víz.

A nyári zivatar a délelőtti órákban még Bácska északi és nyugati régiójában tombolt, noha jóval jámborabban, mint Újvidéken és környékén, ugyanakkor a hirtelen hőmérséklet-csökkenés szinte drasztikusnak nevezhető: Szabadkán a zivatart megelőzően 28 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, majd 20 perccel később már csak 18 Celsius-fokot. Nem sokkal később a hőmérséklet ismét meghaladta a 26 Celsius-fokot. Szabadkán a heves zivatart követően mintegy harminc percig esett az eső.

Zomborban, Szabadkán látott arcát mutatta a vihar: nagyjából húsz percen át annyira heves zivatar zúdult a városra, hogy a járókelők esernyőjüket legjobb esetben divatos kiegészítőként használhatták, oltalmat viszont nem nyújtottak. Miután csillapodott a zivatar, Zomborban szintén nagyjából fél órát esett csendesen az eső.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Bár a hírek arról szóltak, hogy Zentán is ítéletidő söpört végig, az állítások nem bizonyultak valósnak. Helyi újságíróink jelentése szerint Zentán és környékén eső alig hullott, ám délelőtt tizenegy óra tájban hatalmas szél kerekedett, amely apróbb-nagyobb ágakat tört le. Egy parkoló autó tulajdonosát kellemetlen meglepetés érhette, amikor felfedezte, hogy az egyik letört vastag ág éppen gépjárművére zuhant rá, tetemes kárt okozva az autóban.

Heves zivatarokkal és helyenként bőséges esővel járó viharzóna érte el Topolya környékét is. A bajsai jégelhárító központtól kapott információink szerint ezúttal 25 jégelhárító rakétát lőttek fel. A viharral fenyegető sötét felhők mellett heves széllökéseket, villámlást, és elenyésző égzörgést jegyeztek fel a bajsai központ szakemberei. Jégkárról eddig Csóka községből kaptak jelentést, a károk megállapítása folyamatban van.

A meteorológusok tegnap még „úgy jósolták”, hogy Belgrádban szintén heves viharra van kilátás, ám késő délután már azt jelentették, hogy a főváros lakossága fellélegezhet, a viharfelhők északkeletnek, Románia és Magyarország irányába indultak.

Az utóbbi néhány hétben szinte kétnaponta követik egymást a nyári viharok. Nedeljko Todorović meteorológus szavai szerint jobb elfogadni a szélsőséges jelenségeket, mivel az elkövetkező időszakban is „tiszteletét teszi” vidékünkön néhány nyári vihar. Amikor a nappali hőmérsékletek ennyire magasak, mint az elmúlt napokban voltak, szinte mindig viharral érkezik a lehűlés, tette hozzá a szakember, majd megerősítette, hogy ma és holnap a nappali hőmérséklet ismét 34 és 42 Celsius-fok között alakul, a holnapi nap folyamán azonban megérkezik a lehűlés, várhatóan ismét zivatar, szél, mennydörgés és helyenként jégeső kíséretében. Először az ország északi régiójának lakossága, valamint állat- és növényvilága lélegezhet fel, később azonban mindenhová megérkezik a lehűlés, amelynek köszönhetően a levegő hőmérséklete átlagban 8-10 Celsius-fokkal csökken. A meteorológusok szerint a jövő hét közepén néhány napra visszatér a kánikula, majd záporral, zivatarral, azaz dérrel durral, ismét megérkezik a néhány napos lehűlés.