2024. április 20., szombat

Startol a szegedi szabadtéri

Ma, pénteken este megszólalnak a fanfárok, megkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok 86. évada. A szegedi fesztiválnyár legnagyobb kulturális rendezvényére augusztus 24-ig közel 70 ezer nézőt várnak. Az idei szezonban 6 produkció 18 előadását láthatják a nézők. A hagyományos Ajándékkoncert mellett három musical, egy opera és egy vígjáték színesíti majd a programot.

Pénteken Giacomo Puccini Tosca című operájával indul az évad. A népszerű darabot július 1-jén is láthatják a nézők. A címszerepet a világhírű szoprán, Rost Andrea alakítja, mellette Kálmándy Mihály és László Boldizsár játszák az opera főszerepeit. A rendező, Bocsárdi László a szenvedély mindent felülíró erejét szeretné kihangsúlyozni az előadásban.

Kivételes a szabadtéri életében, hogy egy produkció három egymást követő évben is visszatérjen a Dóm térre: úgy tűnik, a Mamma Mia! ilyen, s tényleg levehetetlen a műsorról. Az ABBA-musicalt eredetileg július 7-én és 8-án láthatták volna ismét a nézők, de népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy július 6-dikára egy pótelőadást is be kellett iktatni – immár utoljára.

Szintén visszatérő előadás lesz az Ének az esőben, amely három előadásban, július 14-én, 15-én és 16-án kerül színre.  

Tavaly a Tévedések vígjátéka bebizonyította, hogy érdemes prózát játszani a Dóm téren, így ezt a ziccert idén sem hagyják ki a fesztivál szervezői. Újabb népszerű Shakespeare-mű születik Béres Attila rendezésében július 28-án: a Vízkereszt vagy amit akartok. Utána még két estén – július 29-én és 30-án is láthatják a nézők a darabot.

Victor Hugo idén már egymás után a harmadik évben képviselteti magát egy-egy nagyregényével a Dóm téren. A nyomorultak után 2017-ben A párizsi Notre Dame című regényéből készült musical-változatot láthatják hazai ősbemutatóként a nézők, A Notre Dame-i toronyőr címmel. A musical Disney-verziója kerül színre augusztus 11-én, 12-én, 13-án, valamint 18-án, 19-én és 20-án a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben. Esmeraldát, a gyönyörű cigánylányt Muri Enikő és Vágó Bernadett alakítják, ők lesznek a csúf Quasimodót alakító Veréb Tamás partnerei a Kerényi Miklós Gábor rendezte darabban, amely hat estén lesz látható a Dóm téren.

Kodály Zoltántól a Páva-variációkat és a Galántai táncokat, valamint az idén 30 éves Szegedi Kortárs Balett világsikerű előadását, a Carmina Buranát láthatja, hallhatja a közönség az idei Ajándékkoncerten augusztus 24-én a Dóm téren.

A zeneműveket az est mindkét részében a Szegedi Szimfonikus Zenekar játssza, a koncertre szóló jegyeket a fesztivál nyitóprodukciójára, a Toscára szóló belépők mellé kapják ajándékba a nézők.