2024. április 19., péntek

Ülésezett az új kormány

A csütörtök este hivatalába lépett új szerbiai kormány ma reggel megtartotta első ülését. A zárt ajtók mögött tartott ülésről közleményben értesítették a nyilvánosságot. Mint abból kiderült, megválasztották a kormány főtitkárát Novak Nedić személyében, és döntöttek az előző kormány minisztériumaiban dolgozó államtitkárok beosztásának megszűnéséről.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Az első ülésen egy záradékot is megfogalmaztak, amely értelmében visszavonnak a képviselőházi eljárásból minden, az új kormány megalakulása előtt a parlament elé terjesztett törvényjavaslatot és más dokumentumot. Arról is született záradék, hogy a kormány hetente, minden csütörtökön délután egy órai kezdettel tartja majd rendes üléseit – áll a közleményben.

Ana Brnabić kormányfői jelöléséről és az új kormányról a parlament kétnapos, sértegetésektől sem mentes vita után szavazott, és ezt követően az új kormánytagok letették a hivatali esküt is.

Az eskü letétele után Ana Brnabić új kormányfő kiemelte, nincs vesztegetni való idő. Megköszönte Aleksandar Vučićnak, hogy bizalmat szavazott neki és a kormány élére javasolta őt, mint mondta, a munkáját becsülettel, tisztességgel és bátran végzi majd.