2024. április 19., péntek

Közjegyzőhöz válóperekkel

2014. szeptember 1-je óta a szerbiai közjegyzők csaknem kétmillió okmányt hitelesítettek, csupán az utóbbi három hónapban – amióta kizárólag ők illetékesek az aláírások, átiratok és kéziratok hitelesítésében – 850 000 okiratot. Ezt Miodrag Đukanović, a Szerbiai Közjegyzői Kamara (JKS) elnöke közölte a szerbiai közjegyzőség gyakorlati alkalmazásáról szóló jelentés bemutatásán.

Újságíróknak elmondta: a közjegyzőségről szóló törvényt ma már csaknem az ország egész területén alkalmazzák, csupán nyolc alapbíróság területén nincsenek még közjegyzők.

– Arra számítunk, hogy a következő időszakban átkerülnek az illetékességünkbe a közös megegyezés alapján történő válások, de azt is el kellene érnünk, hogy a jövőben gazdasági ügyek területén is bővüljön a tevékenységünk. Folynak a megbeszélések arról, hogy ezentúl a közjegyzői irodákban jegyezzék be a gazdasági társaságokat, és minden velük kapcsolatos változást a közjegyzők rendezzenek. Hamarosan megváltozik a kataszteri bejegyzésről szóló törvény, mégpedig olyan értelemben, hogy az összes ingatlanforgalmi ügy a közjegyzők kezébe kerül át – ismertette Đukanović.

Dragomir Milojević, a Legfelsőbb Semmítőszék elnöke a közjegyzői intézmény függetlenségének és pártatlanságának fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy a közjegyző – az állami tisztviselőtől eltérően – közvetlenül felelős a saját tevékenységéért.

Radomir Ilić, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatás reformja még nem fejeződött be, és hogy tovább módosul a közjegyzők szerepe is.

– A közjegyzőség bevezetésével Szerbia közelebb került az Európai Unió szabványaihoz, tehermentesítettük a bíróságokat, magasabb szintre emeltük az általános jogbiztonságot és a jogi kultúrát, jobban eleget tudunk tenni a gazdaság szükségleteinek és kedvezőbb helyre kerültünk a doing business nemzetközi listán – mondta egyebek között az államtitkár.

Andrea Orizio nagykövet, az EBESZ szerbiai misszióvezetője azt mondta, hogy ez a küldöttség a továbbiakban is támogatja a közjegyzői rendszer fejlesztését Szerbiában.