2024. március 28., csütörtök

Ručna kosilica za „Lurko haz”

Soroptimist International Club iz Subotice se trudi da pomogne ustanovi „Lurko haz” iz Hajdukova tako da je u junu organizovana Šetnja za dečji osmeh, nakon koje su kupili ručnu kosilicu a koju je preuzela Đenđi Šebešćen Kovač, nadležna za ovu ustanovu, a popodne je usledio izlet brodom na Tisi, koji je omogućio radio Panda. Donacije je prikupljalo i Udruženje Kraljevine Srbije, te je i ovo juče bilo predato ustanovi „Lurko haz”.

Ildiko Molnar, predsednica kluba je rekla da su prve godine donaciju davali bolnici u Subotici, potom, Sigurnoj kući u Somboru, prošle godine je to bila osnovna škola „Žarko Zrenjanin”, a ove godine smo izabrali „Lurko haz”.

- Pre samo akcije, išla sam u „Lurko haz” da se raspitam šta bi to bilo deci najpotrebnije, a Đenđi je rekla da bi to bila ručna kosilica koja bi im pomogla da srede dvorište, tako da smo im u prvom krugu kupili trimer. Planiramo da u septembru održimo porodično-sportski dan, a prilivom od prihoda ćemo pomoći u nabavci ogreva za zimu ili bilo kojih drugih stvari za kojima se ukaže potreba- rekla je predsednica Soroptimist-a.

Đenđi Šebešćen Kovač je rekla da sada mogu da srede dvorište, posebno deo ispod bagrema i voćnjaka gde do sada nisu mogli kositi travu.

Tokom jeseni, Soroptimist će organizovati još jednu akciju, kojom bi takođe ustanovi „Lurko haz” želeli da pomognu. Izuzetno se radujemo svakoj pomoći, svake godine novi izazovi, nove potrebe, tako bi na primer, bilo dobro da se deci pomogne pri nabavci školske opreme- istakla je Đenđi.

U ustanovi „Lurko haz” 22 dece pohađa školu, dok je preko raspusta 12-16 dece ovde svakog pre podneva. Njima se bave tri nastavnice, jedna nastavnica u penziji dolazi dobrovoljno da nam pomogne, a kuvarica vodi računa o jelovniku za decu.