2024. április 20., szombat

U Zrenjaninu u vodovodu (još) nema čiste vode

15.juna u Zrenjaninu su počeli da pune rezervoare za prečišćavanje vode, s tim je počelo i isprobavanje sistema. Nadležni su rekli da će već za nekoliko dana osetno da se promeni voda u vodovodnim cevima. Investitor je izjavio da će prva količina prečišćene vode odmah da se pusti u cevi. Do ovoga nažalost nije došlo. Ivan Dević, direktor Gradskog Vodovoda je dao izjavu u vezi ovoga.

Foto: Kečkeš Ištvan

Foto: Kečkeš Ištvan

-Direktor je potvrdio izjavu investitora, međutim Dević je tražio da se voda pusti u cevi tek kada se analizom dokaže da je potpuno ispravna po standardima i propisima Srbije. Pitanje je kada će se to desiti, za nekoliko dana ili nedelja, zavisi od investitora (Synertech), koji obećeva da će ovih dana postići željeni kvalitet vode. O ovome će blagovremeno obavestiti javno mnjenje.

Za sada, prečišćenu vodu ne puštaju u vodovod, već jedan deo kruži u sistemu za prečišćavanje, dok drugi deo puštaju u kanalizaciju.

Po ranijem dogovoru, u početku će od ukupne količine vode 30 procenata iznositi prečišćena voda.

Postepeno će količinu povećavati dok ne postignu 100%. Kad prečistač počne da radi punim kapacitetom, tada će početi kontrolisati kvalitet vode, i ako bude odgovarao propisanim standardima, tada će nadležni dati odobrenje za korišćenje. To znači da puštanje prečišćene vode u sistem ne znači i automatsku dozvolu za upotrebu vode.

Poslednjih dana voda u cevima je nešto čišća, ali to nije zasluga investitora, već Gradskog Vodovoda, koji je izvodio određene radove na izvorima i bunarima.