2024. április 16., kedd

A közös alkotás öröme

Hétfőn nyitotta meg és pénteken zárja kapuit Zentán a grafikai műhely
(Fotó: Máriás Endre)

(Fotó: Máriás Endre)

Javában zajlik Zentán a Képzőművészeti Alkotóműhely idei grafikai műhelye. A rendezvényen nyolc művész vesz részt, akik Magyarországról, Svédországból, Szlovákiából és Szerbiából érkeztek a nyolcadik alkalommal életre hívott grafikai műhelybe.

– A Képzőművészeti Alkotóműhely Nemzetközi Művészeti Műhelye idei programsorozatának első eseményét, a rakukerámia-alkotótelepet június 21. és 25. között tartottuk meg, rögtön ezután, június 26-án vette kezdetét az idei második eseményünk, a grafikai műhely, amely június 30-án zárul. A mostani telepen nyolc művész vesz részt, közülük ketten, Boda Zsuzsanna és Sáli Róza Magyarországról jöttek, Kovács Éva Szlovákiából, Csikós Tibor Svédországból érkezett, Kozma Laura, Nela Novaković, Szalma Viktória és jómagam pedig Vajdaságot képviseljük a rendezvényen – mondta el lapunknak nyilatkozva Mezei Erzsébet, az alkotóműhely vezetője.

– A mostani rendezvényünkön egy szabadon alkotó társaság van jelen. Mindenki azt csinál, amit szeretne. Számunkra ugyanis az alkotói szabadság az elsődleges fontosságú, és ennek jegyében mindenki maga választhatja meg, milyen technikával kíván dolgozni, és azt is, milyen témát dolgoz fel. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy kiváló baráti társaság jött össze, amelynek tagjai nemcsak segítik, hanem jókedvre is derítik egymást, és ez a hangulat nagyon inspirálóan hat mindenkire. Ennek hatására mindenki ki tudja hozni magából a maximumot, ami azért fontos, mert mindannyian arra törekszünk, hogy minél jobb alkotásokat hozzunk létre – fogalmazott az alkotóműhely vezetője, hozzátéve, az ilyen rendezvények mindig kiváló lehetőséget kínálnak a tapasztalatcserére is.

– Ez véleményem szerint legalább olyan fontos, mint az alkotás, vagy talán fontosabb is annál, hiszen a művésztelepek elsődleges célja nem az, hogy életünk kolosszális műveit létrehozzuk, hanem az, hogy munka közben egymásra figyeljünk, és új inspirációt meríthessünk egymásból, egymás gondolataiból, tapasztalataiból, illetve egymás világlátásából – tette hozzá Mezei Erzsébet.

A Képzőművészeti Alkotóműhely Nemzetközi Művészeti Műhelye idei programsorozatának harmadik eseményeként a tervek szerint novemberben szervezik meg a generációk találkozása jegyében megálmodott képzőművészeti műhelyüket, majd a programsorozat decemberben a hagyományos Lámpás című kiállítással zárul, amelynek keretében a nagyközönség is megtekintheti a műhely idei összejövetelein született alkotásokat.

Az alkotóműhely idei rendezvényei Zenta község önkormányzata és több magánszemély támogatásának köszönhetően valósulnak meg.