2024. április 25., csütörtök

Pénzjutalom az újvidéki diákoknak

A Vid-napi díjat tavaly hozta létre a város a kimagasló teljesítményű tanulók számára

Az általános- és középiskolás diákokat Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke köszöntötte tegnap a Péterváradi vár platóján.

Az idén 691 általános- és középiskolás tanuló részesült elismerésben. 

A Vid-napi díjat második alkalommal osztják ki az újvidéki iskolásoknak. Olyan tanulók részesülnek pénzjutalomban, akik kimagasló eredményeket értek el hazai, európai, valamint nemzetközi tanulmányi versenyeken. Milos Vučević polgármester elismerését fejezte ki a tanulók teljesítményéért, tanáraik és szüleik támogatásáért. A város 12 millió 300 ezer dinárt különített el a diákok megjutalmazására. Stanko Matić, a Mileva Marić Einstein Műszaki Középiskola igazgatója kiemelte, hogy az újvidéki diákok jelentős támogatásban részesülnek a város által, a hazai iskolák közül Újvidék az egyik azon körzetek közül, ahol a legnagyobb mértékben adottak az oktatási feltételek. 

Barna Sára Dávid, a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskola hetedikes tanulója köztársasági versenyen elért dobogós helyezéssel büszkélkedhet.

–  Több versenyre is készültem az idén, matematikából, magyar nyelvtanból, illetve műszakiból. Magyar nyelvtanból és műszakiból eljutottam a köztársasági versenyre, a műszaki versenyen, amelyet Belgrádban tartották, második helyezést értem el. Kedvenc tantárgyam a műszaki, de a magyar nyelvet és a rajzot is szeretem. Nem töltök túl sok időt tanulással, viszont amikor versenyre készülök, akkor jóval több ideig melegítem a széket mint általában – mondta Dávid, majd hozzátette: – Szabadidőmben számítógépes játékokat játszok, néha rajzolok. Járok a Diákszínpadra, nagyon élvezem a színészkedést, nemrég volt a bemutatónk. Még nem tudom, hogy mivel szeretnék foglalkozni, a gimnáziumot fogom választani, mert akkor lesz még időm gondolkodni.

A köztársasági versenyt komoly felkészülés előzte meg.

– A verseny két részből állt, egy tesztből, amelyben az egész évi tananyagból kérdeztek, és az idén a gépészet volt a fő téma. A második részt a modellezés képezte. Többféle modell közül én a hajómodellezést választottam. Apukámmal otthon összeszereltünk egy hajót, ezt nagyon élveztem. A hajómodell elkészítése több napig tartott. Mivel fával dolgoztunk, ki kellett vágni és le kellett csiszolni a részeket. A méretek nagyon fontosak, nem szabad, hogy nagyobb vagy szélesebb legyen a hajó a megadott nagyságnál. A versenyen a hajónak egy medencében kellett végigmennie. Az eredmény attól függ, hogy meddig jut el a hajó a kijelölt útvonalon. Ahhoz, pedig, hogy pontosan érjen célba, precíz előkészületek és számítások voltak szükségesek – tudtuk meg Dávidtól.